Турция ще инвестира 780 млн. турски лири или около 111 млн. долара за изграждане на подводно съоръжение за производство на газ и 155-километров тръбопровод, свързващ се с ново наземно съоръжение за преработка на газ във Фильос, в провинция Зонгулдак, намираща се в западното черноморско крайбрежие на Турция, става ясно от доклада за заявление за оценка на въздействието върху околната среда за проекта, предаде Hurriyet.

Корабът "Фатих" откри миналата година 405 млрд. кубически метра природен газ, което е най-голямото откритие в историята на страната и най-голямото откриване на офшорен газ в света през 2020 г. в кладенеца Tuna-1, разположен на около 170 километра от брега.

Съдът все още пробива кладенци за оценка в региона, първият от които беше завършен в Туркали-1 миналия месец. В момента се работи по втория кладенец, Туркали-2, на дълбочина под 3 хил. метра.

Първият участък от този проект, който представлява подводното съоръжение за производство на газ, ще бъде изграден в изключителната икономическа зона на Турция в Черно море. Вторият участък включва подводния газопровод, който ще бъде положен на 2,2 километра под морското равнище, свързващ третия участък - съоръжението за преработка на газ, разположено в индустриалната зона Фильос.

Turkish Petroleum Corporation, националната петролна и газова компания и оператор на проекта, ще използва значителна част от индустриалната зона Фильос за това ново съоръжение. Очаква се да бъдат наети около 2 хил. души за реализацията му.

Новото подводно съоръжение и тръбопровод, които ще имат 40-годишен живот, ще се експлоатират дистанционно без персонал.

В първата фаза на проекта, която трябва да стартира през първото тримесечие на 2023 г., ще се произвеждат общо 10 млн. кубически метра природен газ на ден от 6 до 10 кладенци в газовото поле Сакария.

Този производствен обем ще се доставя по тръбопровод във Фильос, където ще бъде преработен, като се гарантира, че нивото му на налягане на газа съответства на нивото на турската петролна компания (BOTAS). След това BOTAS ще разпредели газа до крайните потребители.

Рафинерията ще преработва около 3,5 млрд. куб. м природен газ от полето Сакария годишно, с което ще помогне за задоволяване на потреблението на природен газ в южната ни съседка, възлизащо на 50 млрд. куб. м годишно.

След 2023 г. производственият капацитет ще нарасне до 40 млн. куб. м дневно, а след 2028 г. - до 15 млн. куб. м годишно, които формират почти 30% от търсенето на вътрешния пазар, който в момента се обслужва основно с внос от Русия и Азербайджан.