Държавната Турска банка за развитие и инвестиции стартира фонд с капитал от 95,5 млн. долара, който ще осъществява инвестиции в технологичния сектор, посочиха от местното финансово министерство, предаде Hurriyet.

Средствата ще се канализират от два подфонда: Фондът за регионално развитие ще се съсредоточи върху стратегически за икономиката отрасли, а Фондът за иновации и технологии ще влага в технологични компании. До тяхното създаване се стигна, след като финансовата институция започна да се занимава и с инвестиции преди две години.

Турската лира се срина до нова антирекордна стойност спрямо долара

Турската лира се срина до нова антирекордна стойност спрямо долара

Централната банка остави лихвения процент по репо сделките без промяна и това доведе до понижението

Средствата за новата програма на фонда ще бъдат осигурени от финансовото министерство. От друга страна, Световната банка одобри кредитна линия за Турската банка за развитие и инвестиции в размер на 250 млн. долара, които търговските банки ще могат да използват за подпомагане на бизнеса.

Това не е първата подкрепа, осигурена от Световната банка за южната ни съседка, която преминава през дълбока криза. В началото на годината тя отпусна 316 млн. евро, които се използваха по мерки за защитаване на заетостта. Други 300 млн. евро дойдоха от Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции.

През второто тримесечие активите на Турската банка за развитие и инвестции се увеличха с 16% до 3,2 млрд. долара, а количеството кредити, отпускани от нея, достигна 2,2 млрд. долара към края на юни. Това е покачване от 13,2% от края на миналата година.

Пир по време на чума: Оборотите в Турция растат докато икономиката се срива

Пир по време на чума: Оборотите в Турция растат докато икономиката се срива

Безработицата не спада, а броят на икономически неактивните лица расте