Турция ще започне изграждането на логистични центрове в стратегически региони за нейната търговия като Африка, Северна и Южна Америка, Русия и Далечния Изток, посочи министърът на търговията Рушар Пекчан, цитиран от Hurriyet.

"Стремим се да доставим турски продукти на глобалните пазари по най-бързия и ценови ефективен начин", изтъкна тя. По думите ѝ, това ще бъде подпомогнато именно от изграждането на такива центрове.

Същевременно логистичните центрове ще изиграят ключова роля в ценообразуването и задоволяването на потребителите на местните компании, което ще подпомогне и другите начинания на страната в тези региони. Самите бази ще се поддържат от министерството в продължение на пет години след изграждането си, а тези от тях, които имат утилизация на капацитета от над 50% за последните три от петте години, ще получат сервизиране за още пет, което ще е и максималния срок на обслужване от правителството.

Турция създава инвестиционен фонд с ресурс от почти $100 милиона

Турция създава инвестиционен фонд с ресурс от почти $100 милиона

Той ще влага в стратегически индустрии и технологичня сектор

Новината идва на фона на сриващия се търговски дефицит и на влошаващите се условия на търговия на страната. Последният измерител показва какво количество местни стоки трябва да бъде изнесено, за да се придобие единица внос. Засега при южната ни съседка той е положителна стойност, но, както сме посочвали и другаде, тенденцията е към понижение.

Това означава, че високотехнологичния износ от Турция постепенно е подринат през последните години и тя постепенно започва да разчита на импорта на по-скъпи стоки, отколкото да ги произвежда сама.

Вероятно изграждането на логистичните центрове в стратегически за страната дестинации цели именно обръщането на тази тенденция.

Пир по време на чума: Оборотите в Турция растат докато икономиката се срива

Пир по време на чума: Оборотите в Турция растат докато икономиката се срива

Безработицата не спада, а броят на икономически неактивните лица расте