Qatar National Bank прави уверени стъпки в посока разширяване на дейността в Азия в опит да компенсира ефекта от действията на водената от Саудитска Арабия коалиция, която се опитва да изолира Катар, заяви главният изпълнителен директор на институцията днес, цитиран от Bloomberg.

Най-голямата по активи банка в Близкия Изток цели да намали дела на приходите от домашния пазар до 50% до 2020 г. от 67% днес. Банката ще отвори клон в Хонг Конг през тази година и ще преобразува офиса си в Китай в клон, който ще може да приема депозити, заяви още Али Ал-Куари.

Кризата в Катар изтри $15 милиарда. Кои са големите губещи и има ли печеливши?

Кризата в Катар изтри $15 милиарда. Кои са големите губещи и има ли печеливши?

Бойкотът, воден от Саудитска Арабия, започна преди точно месец

"Ще продължим да се развиваме в югоизточна Азия. Работим в 31 страни и тази диверсификация наистина работи за нас и ни помага на преминем през всяка криза", каза той. И допълни, че институцията смята да отвори нови клонове и в Оман, Кувейт и Индия.

След интервюто акциите на QNB се повишиха с 3.7%, най-висок ръст за последните седем месеца.

Според Ал-Куари дипломатическата криза между Катар и съседите имала "много малък" ефект върху банката. Той цитира данни, според които страните от Залива представляват по-малко от 5% от баланса на банката.

Във вторник банката представи доклад за второто тримесечие на годината, според който печалбата се е увеличила с 2% до 929 милиона долара, а разходите са намалели.

В рамките на последните пет години банката е повишила активите си до 211 милиарда долара.