Основната причина за надуването на имотния балон в САЩ беше фактът, че ипотеките, отпускани от банките, бяха гарантирани от държавните дружества Fannie Mae и Freddie Mac. А след като тяхната роля лъсна на бял свят, те не бяха оставени да фалират, което щеше да е справедливото решение, а бяха национализирани изцяло.

За тяхното спасяване бяха налени 187,5 млрд. долара данъкоплатски пари, а през управлението на Барак Обама приватизирането им не беше приоритет на властите.

Дванадесет години по-късно идеята е двете дружества да се върнат в играта, но вече като напълно частни компании. Но без държавна помощ това няма да е никак лесно. Всъщност според Federal Housing Finance Agency (FHFA) Fannie и Freddie ще трябва да наберат резерви от общо 280 млрд. долара, за да защитят активите си от следваща криза, предаде Zero Hedge.

Спомен от 2008-а: Ипотечните кредити на американците достигат рекордните $10 трилиона

Спомен от 2008-а: Ипотечните кредити на американците достигат рекордните $10 трилиона

Заради ниските лихви заемите за нов автомобил също се увеличават

Тази оценка се базира на хипотетична криза, подобна на тази от 2008 г., а идеята на агенцията е двете компании да могат да оцелеят, без правителството да трябва да ги спасява отново. В отговор, от Fannie и Freddie посочиха, че това ще доведе до увеличаване на таксите по ипотеките със средно между 0,15 и 0,35 процентни пункта.

А натискът за преминаването им на откритите капиталови пазари е голям, след като те прекараха над десетилетие изцяло под държавна опека. Всъщност това е сред основните цели на директора на FHFA Марк Калабриа, който нееднократно призоваваше администрацията на Доналд Тръмп да ги приватизира.

"Разбира се, предвид хаоса във Вашингтон, всички подобни планове ще бъдат засенчени от изборната победа на Джо Байдън, чиято бъдеща администрация се очаква да има коренно различно отношение към имотната политика", посочват от Bloomberg.