Луксозен комплекс с огромен хотел, игрални зали, SPA център, басейн, два ресторанта и търговски площи ще се появи край Свиленград. Той ще бъде разположен на терен от 143 дка, непосредствено след ГКПП "Капитан Андреево", до автомагистрала "Марица", съобщиха от общината.

Инвестицията ще бъде в размер на 300 милиона лева, като ще бъдат разкрити поне 780 работни места. Зад вложението стоят двама американски инвеститори чрез регистрираната в България БиСи Индъстрис" ЕООД, която тази седмица е получила разрешение за строеж.

Комплексът е с разгъната застроена площ от 61 000 кв. м. Хотелът ще бъде вторият по големина в България с 624 стаи и леглова база от 1248 места. Ще се състои от два 9-етажни корпуса, високи по 28 метра. Игралните зали ще са три - основната ще е с площ 4 000 кв. м, а по-малките ВИП зали ще са с обща площ 1 000 кв. м.

Снимка 437974

Комплексът включва два ресторанта - голям със 724 места, и по-малък грил ресторант със 120 места. Търговският център ще е разположен на площ от 833 кв. м. Паркингът е от 500 паркоместа, включително за автобуси, електромобили и велосипеди. Комплексът ще разполага с метан станция, бензиностанция и станция за зареждане на електромобили..

Свиленград е избран от американските инвеститори след обстойно икономическо проучване от независима английска консултантска фирма, съобщи главният архитект на общината Анастас Карчев. Анализаторите са посочили Свиленград като най-доброто място за инвестиции. Отчетени са добрата инфраструктура, действащите общи устройствени планове на града и общината и близостта с 20-милионния мегаполис Истанбул.