Поскъпването на bitcoin в началото на 2021 г. ще доведе до изпускането на въглеродни емисии от криптовалутата, които се равняват на отпечатъка на мегаполис като Лондон, показва ново изследване, цитирано от The Guardian.

Нидерландският икономист Алекс де Ври, създател на Bitcoin Energy Consumption Index, изчислява, че мрежата използва между 78TWh и 101TWh годишно — или колкото Норвегия.

Както е известно, bitcoin се създава чрез "копаене", за което се използват компютърни системи. Колкото повече bitcoin има вече изкопани, толкова по-трудно става изкопаването на нови токени — и толкова повече електроенергия се използва от процеса.

Около 60% от разходите по изкопаването им са за електроенергия, изчислява той. А при цена от $42 хил. за един bitcoin, "миньорите" биха печелили над $15 млрд. годишно.

Използваната електроенергия почти се равнява на употребената от всеки център за данни за всяка друга дигитална индустрия по света общо. Приема се, че всеки kWh носи 480-500 грама въглероден диоксид, което означава, че bitcoin създава 90,2 милиона тона CO2. За сравнение, общите парникови емисии от България за цялата 2018 г. са били 58,6 млн. тона CO2 еквивалент.

Възможно е правителствата по света да започнат по-агресивно да ограничават дейността на миньорите. Квебек, Канада вече наложи мораториум върху новите операции. Иран пък направо конфискува оборудването. "Bitcoin е децентрализирана валута, но много аспекти от екосистемата ѝ не са", посочва той.

Производството на нужното оборудване също е концентрирано в шепа компании, които лесно могат да бъдат обложени с допълнителни данъци — както производителите на цигари.

Китай забранява добива на биткойн в най-големия му световен източник

Китай забранява добива на биткойн в най-големия му световен източник

Във Вътрешна Монголия се "изкопават" повече койни, отколкото в САЩ, а вероятната причина за решението е дигиталният юан