Кризата несъмнено промени света, обществото и бизнеса. Според различни експерти трябва да се правят паралели от кризите през годините, защото само така светът може да си вземе поука. Един от ключовите фактори, който може да промени облика на икономиката, обаче е внедряването на иновации. Това стана ясно от думите на заместник декана на УниБИТ доц. д-р Боян Жеков пред Bulgaria ON AIR.

На 7 април той ще участва в дигиталната конференция Tech of Tomorrow, като самият той обясни, че събитието има изключителна важност, защото ще обърне внимание на индустрията и на автоматизацията, които могат да бъдат двигатели на икономиката.

"Това е важно събитие, защото набляга на индустрията. Индустрията е движещата сила на една икономика. Ние дефинирахме нашата икономика в посока малък и среден бизнес, това прави раздробени малки предприятия, които търсят сами пазара. Индустрията може да даде по-различен облик на цялата държава. Това са големите индустриални предприятия, които трябва да бъдат модерни. Тази дискусия е важна, защото имаме шанса, но нямаме добрата нагласа, уменията, знанието и мисленето, да вземаме средства от ЕС", заяви доц. Жеков пред водещата на актуалното вечерно предаване "Денят ON AIR" Ганиела Ангелова.

Според него, ако българите са били подготвени за дигиталната икономика, сега последиците от кризата нямало да бъдат толкова болезнени.

"Преди години държавниците се притесняваха от тази тема, защото тя им беше непозната. Те не я разбираха. Сега започнаха да я разбират, защото условията ни притиснаха", категоричен беше доц. Жеков.

Той обясни, че заради ковид кризата работодателите са преосмислили опциите за работата от вкъщи и възможността да дигитализират бизнеса си. Относно готовността на работодателите да внедрят в бъдеще повече новите технологии в дейността си, доц. Жеков коментира, че това зависи от конкретната бизнес цел на самото предприятие. Но беше категоричен: "Ако човек има визия за бъдеще и иска да продава на европейски и азиатски пазари, а не на трети страни, той ще следи иновации в неговия сектор".

На 7 април заместник-деканът на УниБИТ ще коментира тези и още важни теми, свързани с индустриалната автоматизация в първото издание на конференцията Tech of Tomorrow. То ще започне точно в 14:15 часа и може да се гледа безплатно на живо на дигиталната стрийминг платформа за събития Investor Media PRO, както и на www.investor.bg/live.

Цялото интервю на доц. д-р Боян Жеков гледайте ТУК.