Фокусът на строеж в Южна София е благодарение на метрото. С развитието му се променя градът е желанията на хората, които живеят в него. Това посочва архитект Цветан Петров от "Иво Петров Архитекти".

"Архитектурното развитие на София е много пряко свързано с обществения градски транспорт и в частност с метрото", посочва експертът в интервю за BloombergTV България.

Според Петров представянето на естетическия градоустройствен план на столицата е положителен сигнал, но е трябвало той да се появи още преди повече от 20 години.

"София трябва да следва примера на градове като Виена и да замени сегашните павета с гранит, защото ремонтите няма да се правят на всеки 15 години, а на 20-30, че дори и 50 години", смята специалистът.

По неговите думи това би изглеждало скъпо решение, но с него визията на столицата би се променила значително.

Според Петров въпреки че сградите над 50 метра височина се приемат за небостъргачи, това важи за тези над 100 метра от гледна точка на архитектите. По неговите думи обаче София не се нуждае от подобно строителство.

"Високите сгради, според мен, трябва да са фокусирани около централните булеварди. За целта трябва да имаме развит градски транспорт, а не да осигуряваме паркоместа", посочва експертът.