"Кабинетът похарчи 1.7 млрд. лв. за час" е водещo заглавиe на в. "Сега"

Кметове и строителни фирми ритуално благодариха на правителството за отпуснатите пари

По традиция кабинетът започна ударно да харчи бюджетния излишък в края на годината. Само за час вчера министрите "наместиха" близо 1.7 млрд. лв., непредвидени в държавния бюджет за тази година. В края на октомври излишъкът бе 2.8 млрд. лв.

Най-големият разход е за част от магистрала "Хемус" - 134.2 км от Боаза до бъдещата връзка с пътя Русе-Велико Търново. За нея кабинетът даде 1 349 856 000 лв. Те ще бъдат отпуснати по бюджета на МРРБ за тази година. Това прави малко над 10 милиона лева за километър - значително над обявяваната от пътната администрация средна цена на магистралите в България от около 6 милиона лева. Парадоксът е, че в момента няма пълна яснота за проектите и за отчуждителните процедури нито за тази отсечка, нито за евентуалното продължение от Велико Търново към Търговище и Шумен. По същия начин в края на миналата година бяха заделени допълнително 1 милиард лева за програмата за "безплатно" саниране, която и досега не е приключила.

Прочети още от статията на в. "Сега"

"Неизвестна българска фирма с 3 млн. лв. оборот спечели в консорциум поръчка за 380 млн. лв.", четем в "Капитал"

"Транс логистика" в партньорство с испанска и румънска компания ще строи жп отсечката Костенец - Септември

Точно година и пет месеца след като беше обявена обществената поръчка за изграждане на железопътната отсечка Костенец - Септември, и след няколко спирания и подновявания на процедурата Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) избра изпълнител. 

Победителят е консорциум "Костенец-Септември 2018", който включва българската компания "Транс логистика", испанската Contratas Iglesias и румънската Arcada Company. Те спечелиха поръчката с оферта за 380 млн. лв. в конкуренция с още пет кандидата. От тях по стара традиция до финалната права обаче достигна само още един.

Прочети още от " Капитал"

"С 1,35 млрд. лв. от излишъка правят "Хемус", ще я строи държавна компания" е заглавиe от в. "24 часа"

До 2021 г. трябва да са готови 134 км до Велико Търново

С 1,35 млрд. лева от излишъка в бюджета ще се изградят още 134,2 км от магистрала "Хемус" и така тя ще достигне Велико Търново.

Правителството взе решение да отпусне допълните средства на редовното си заседание в сряда. На него присъстваха и кметове от региона - на Варна, Търговище, Севлиево, Велико Търново, Ловеч, и зам.-кметът на Плевен.

За първи път ще се приложи нов подход при изграждането на магистралата. Намерението на правителството е да не се разделя участък на по-малко лотове, за които да се обявяват обществени поръчки за избора на изпълнител.

Сега цялото трасе щяло да бъде дадено за строеж на държавната фирма "Автомагистрали", която е собственост на МРРБ.

Първоначално се предвиждаше участъкът до Велико Търново да бъде разделен на два лота - от Боаза до пътя за Плевен и Ловеч и следващият - до разклона за Велико Търново и Русе.

Прочети ще от в. "24 часа"

"Агенти под прикритие дебнат на коледните базари" извежда на първа страница в. "Монитор"

По двама цивилни полицаи ще има на всяко място, където се събират повече хора

Aгенти под прикритие ще има по коледните базари в големите градове у нас, както и на местата, където се събират повече хора, научи "Монитор". Мерките са превантивни и целят да се следи за съмнителни лица, които може да са терористи.

След последния атентат в Страсбург мерките са още по-затегнати, въпреки че пряка терористична опасност за страната ни няма.Въпреки това цивилният състав, който ще работи под прикритие, е увеличен. По неофициална информация на всички места, където хората пазаруват или празнуват почивните дни и прекарват времето след работа, ще има поне по двама цивилни души. Те са специално обучени, за да разпознават хора, които имат терористични намерения. Ще се следи и за такива, които са пияни или могат да създат опасност за останалите.

Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Схемата "Купи-продай" вече е отживелица в търговията ни с Русия", четем във в. "Стандарт"

- Г-н Минчев, днес тържествено отбелязвате 30-годишнината от създаването на Българо-руската търговско-промишлена палата (БРТПП). Бихте ли откроили най-съществените успехи, които постигна палатата през последните години?

- Нищо окончателно не можем да отчетем! Успехите засега са само междинни, стремежите ни са големи и перспективни, така че все още нямаме никаква, да не говорим за окончателна удовлетвореност от постигнатото. Поради това и винаги сме недоволни!

- Напомняте ми епитафията на Яворов: "Все туй копнение в духът, все ту скиталчество из път, на който не съзирам края...".

- Говоря истината! БРТПП играе ролята на сериозен инструмент за фина настройка на взамиоотношенията между Русия и България при решаването на редица въпроси, свързани с обичайните противречия, които възникват в търговските отношения между всеки две държави, още повече, когато те членуват в различни, противоречащи си формати.

Прочети още от в. "Стандарт"

"Таксиметрови шофьори поискаха минимални цени, да карат в бус лентите и повече стоянки", пише "Капитал"

Около 30 таксиметрови водачи от Националния таксиметров синдикат протестираха в сряда пред сградата на Столичната община. Исканията им са Столичният общински съвет да въведе минимални цени за услугата, да им позволят да карат в бус лентите и да се разкрият нови стоянки, тъй като сегашните не достигали. Това е втори поред протест със същите искания на организацията, която по думите на секретарят й Кирил Кирилов има 150 членове, шофьори от София. По данни на общината такситата в града са около 6000. 

Изискването за определяне на минимална цена за километър пробег е залегнало в Закона за автомобилните превози, но от 2014 г. досега в София няма въведена такава. Столичната община е определила през 2011 г. само максимална допустима, която е 1.30 лв./км през деня и 1.60 лв./км през нощта.

Прочети още от Капитал"

"Задава се ново поскъпване на "Гражданска отговорност"", пише в. "Сега"

Международната система "Зелена карта" постави България под наблюдение заради неплащане на щети в чужбина

От началото на декември България е поставена под мониторинг по системата "Зелена карта" на автомобилните застраховки. Причината е неплащане от страна на български застрахователни компании на щети от катастрофи с родни автомобили в чужбина. Най-лошото е, че това да може да докара ново поскъпване на "Гражданска отговорност", чиито цени и без друго в последните месеци полудяха.

По неофициална информация Националното бюро "Зелена карта" е наказано да внесе до края на март 2019 г. гаранция в размер на 20 млн. евро - средства, които на практика се осигуряват от българските застрахователни компании. Това неминуемо ще доведе до поредно поскъпване на полиците "Гражданска отговорност".

Прочети още от в. "Сега"

"БПЦ: Църквата дава благословение за трансплантациите, но при условия" четем в "24 часа"

Светата църква приема трансплантациите, както и всичко останало, свързано със здравето на човека и борбата му със смъртта, с особен интерес, разбиране и необходимата сериозност. В случая Църквата желае да се помогне на реципиента, но да не се забравя и за уважението към донора и той да не бъде подценяван, се казва в позиция на Светия синод на Българската православна църква по Закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки.

Българската православна църква възприема донорството, и в проекция - трансплантациите, като изява на любов, като вид алтруизъм. Донор означава "дарител", събрат, който дарява не просто орган, а живот и надежда. Даряване означава осъзнато, ненасилствено и свободно взето решение. Да дариш означава да проявиш обич и съпричастие, се посочва в позицията. В нея се казва, че Църквата отстоява своето учение, че човекът е уникална и неповторима идентичност: психотелесна свързаност между вечната му душа и неговото тяло, а не просто биологична единица.

Прочети още от в. "24 часа"

"Пазаруваме с носталгия по социализма и търсим различното" пише в. "Монитор"

Hосталгията по отминалото време на социализма и чуждите традиции влияят при избора на продукти на българина за коледната трапеза. Това показва проучване на Kaufland България за тенденциите при пазаруване по Коледа и Нова година.

Започваме подготовката за празниците от все по-рано с всяка изминала година, пазаруваме повече, в по-големи количества, както и по-качествени, и премиум стоки. За коледната трапеза българите са все по-склонни да експериментират с различни от обичайните и традиционни вкусове. В последните години нараства значително продажбата на пуйки. В Kaufland продажбите им в количество към момента са с 22% повече, отколкото през цялата 2017 г.

За това, че отминалите време са оставили трайно отражение върху българите е количеството продадени плодове, които навремето са били дефицитни. Пример за това са продажбите, реализирани само за една седмица, тази преди Коледа, на портокали в кофа, които възлизат на 1,3 млн. кг.

Прочети още от в. "Монитор"

"Посланик Макаров: "Турски поток" ще стане български", пише в. "Стандарт"

България остава в плановете на Русия за маршрута на "Турски поток", подчерта руският посланик Анатолий Макаров на дружеска среща с представители на медиите в Руския културно-информационен център. Дипломатът дори нарече тръбата "Български поток". И подчерта, че един от ключовите проекти за Русия е развитието на "Турски поток". Запитан дали има промяна в маршрута след срещата на руския президент Владимир Путин с гръцкия премирер Алексис Ципрас, посланикът заяви, че планът остава, както са го обявили руснаците, а именно - през България. Дипломатът няма официална информация, че тръбата ще се пренасочи от Турция към Гърция за Италия. Все пак, по думите му, варианти не липсват и лично той не изключва нито един от тях. Пак казвам, на срещата между Путин и Ципрас не са взети никакви решения. Това бяха просто разговори, обясни дипломатът.

На въпрос на "Стандарт" има ли вероятност ЕС да постави условия, които да затруднят изпълнението на проекта "Турски поток" през България посланик Макаров съобщи, че сега ЕС и Русия работят за нова директива за проектите "Северен поток 2" и "Турски поток".

Прочети още от в. "Стандарт"