През 2015 година властите на Каймановите острови започват разследване, което доказва, че тяхното законодателство, облагодетелстващо бизнеса, има сериозен дефект.

От правителството там обобщиха резултатите от него като "съществени вътрешни и външни заплахи, свързани с пране на пари и финансиране на тероризъм". Също така то посочи, че в резултат Каймановите острови са се превърнали в потенциален дом за измами, укриване на данъци и трафик на наркотици.

Сега британската територия, станала известна като един от най-привлекателните данъчни райове в света, иска да предприеме сериозни стъпки за решаването на този проблем.

Властите там са готови да публикуват данни и да разкрият идентичността на всички, които имат регистрирани там фирми. И това трябва да стане факт до 2023 година, съобщава сайтът Quartz.

"Ние разработваме законопроект, с който ще бъдат въведени публични регистри, съдържащи тази информация", се казва в съобщение на правителството.

Заради статута си на значителен офшорен финансов център, Британската задгранична територия беше замесена в едни от най-големите корпоративни скандали от началото на 21 век. Именно там американската енергийна компания Enron имаше близо 700 регистрирани фирми, помогнали ѝ да укрива огромните си дългове.

Заедно с това фалиралите по време на финансовата криза от 2008 година Bear Stearns и Lehman Brothers също са насочвали натам свои "токсични" активи на стойност от милиарди долари. В хода на кризата Citigroup премести на Каймановите острови свои инвестиционни дъщерни дружества, за да ги отдели от баланса си.

Някои от скандалите имат замесени и високопоставени представители на властта в различни държави. През данъчния остров са минали над 75 милиарда долара от гиганта в минната индустрия Glencore, предназначени за държавна компания в Конго, но "озовали се" в ръцете на израелски милиардер, близък приятел на тогавашния президент на африканската държава.

Според антикорупционни активисти по-голямата прозрачност ще помогне за разкриването на други такива случаи и за предотвратяването на нови на островите, където в момента е почти невъзможно да разбереш кой има регистрирана компания.

"Веднъж след пускането на тези публични регистри ще бъде много по-трудно за престъпниците и свързаните с корупционни схеми лица да използват данъчните убежища за укриването на откраднати активи", казва Наоми Хирст, която е част от неправителствената организация Global Withness.