Китайска провинция обяви, че само 17 души от населението ѝ, което е повече от 80 милиона, живеят в бедност, пише BBC.

От провинция Дзянсу заявяват, че само няколко души живеят под линията на бедност от 6 000 юана годишно (863 долара) след успешно проведената държавна кампания. Представените данни обаче бяха поставени под въпрос, като потребители онлайн са изразили недоверие: "Не вярвам. Няма ли безработни в провинцията? Няма ли просяци?".

Елиминирането на бедността е една от мащабните амбиции на китайското правителство. Последните данни от края на 2019 г. сочат, че през последните 4 години 2,54 милиона души са преминали над прага на бедността, което отговаря на целите поставени от провинцията. Дзянсу е от богатите провинции, втора по икономическа продукция след Гуандун. Според местните власти 17-те бедни, живеещи там, са работоспособни, но четирима от тях "имат заболявания".

Как Китай ще завладее света?

Как Китай ще завладее света?

Планът вече е в действие, а битката ще се води в развиващите се пазари

Въпреки забавянето, китайската икономика все още расте с около 6% годишно. Но дори и когато страната става все по-богата, успехите от провежданата политика в Дзянсу за борбата с бедността бяха поставени под съмнения. "Как могат да бъдат толкова точни", сочи един от коментарите в популярната китайска социалната медия Weibo.

Икономиката на Китай значително се засили пред последните десетилетие, но бедността не изчезва, неравенството нарасна и историите за отделни случаи за крайна бедност продължават да шокират страната. Пример за това е случай през 2019 г., когато доброжелатели са дарили почти милион юана на китайски студент в югозападна провинция, който е бил откаран в болница, след като е живеел с по 2 юана на ден (0.30 долара) в продължение на 5 години. Друг популярен случай е, когато пред 2018 г. младо момче пристига на училище с вледенена коса. Историята довежда до международни дарения от хора, впечатлени от неговата издръжливост и шокирано от бедността му.

Колко пари и къде инжектира Китай по света

Колко пари и къде инжектира Китай по света

За 20 години страната е изляла в различни проекти над 270 млрд. долара

В Китай няма стандартна дефиниция за бедност, тъй като тя е различна в отделните провинции. Широко цитирано в национален мащаб е числото 2300 юана (331 долара) нетен доход годишно. По този стандарт е имало около 30 милиона души, живеещи в бедност в Китай през 2017 г.

Много провинции обаче повишават този показател, както в случая с Дзянсу, където в момента е 6000 юана (863 долара). Така се получават по около 2,40 долара на ден, което е над границата на бедността, определена от Световната банка от 1,90 долара.

След отварянето си към глобалната икономика през 90-те години на миналия век, Китай отбелязва спад в нивото на бедността и правителството се надява да изкорени крайната бедност през 2020 г.