Либералните демокрации изповядват култура на равенство между мъжете и жените, а дискриминацията на полов признак е недопустима. Дори в най-консервативните страни по света жените си извоюват права и бавно си проправят път към високи позиции. Ето кратка история за първите жени, постигнали най-високи успехи в бизнеса и политиката.

Първата във финансите:

Виктория Уудхул може да се счита за първа дама във финансите. През 1870 година тя и сестра й Тенеси Клафлин отварят Woodhull, Claflin & Co., превръщайки се в първите жени-борсови посредници на Wall Street. Те обаче никога не печелят място на Нюйоркската фондова борса, нещо, което нито една дама няма да постигне до 1967 година. Уудхул също ще е и първата жена, която се кандидатира за президент на САЩ.

Първата милионер:

Първата жена милионер е чернокожа самотна майка. Сара Брийдлоу (известна като Мадам К. Дж. Уокър) сама изкарва богатството си. Във времена, когато жени и афро-американци са били считани за втора ръка граждани, Брийдлоу сваля социалните бариери и изкарва милиони, създавайки линия продукти за коса, предназначени за чернокожи, като същевременно помага на други жени да се развиват кариерно. Тя е сирак, родена в семейство на свободни роби. Продава своите домашно приготвени продукти чрез производствената компания Madame C.J. Walker. Брийдлоу, след това построява фабрика, лаборатория и училище за красота, за да обучи търговски агенти.

Първата изпълнителен директор:

Катрин Греъм става първата жена изпълнителен директор на компания от Fortune 500 през 70-те. Тя поема ръководния пост на The Washington Post след смъртта на съпруга ѝ. Греъм изпълнява функциите на президент и фактически е издател на вестника от септември 1963 година. Тя официално поема поста на главен издател от 1969 до 1979 година, а на председател на борда от 1973 до 1991 година. Като единствена жена, която е на такава висока позиция в издателска компания, тя среща трудности с много от мъжките колеги и служители. Тя подкрепя разследванията на скандала Уотъргейт, който довежда до оставката на президента Никсън. По времето, когато Греъм се оттегля от поста главен изпълнителен директор през 1991 година, The Washington Post се превръща в медиен конгломерат с вестници, списания, телевизионни и кабелни компании.

Първата милиардер:

През 2000 година Марта Стюарт става първата дама милиардер. За американските домакини Марта Стюарт е икона. С готварските си книги и телевизионното си предаване със съвети за бита, тя печели уважението на хиляди дами, както и голямото си богатство. За първи път тя постигна статуса на милиардер през 2000 г., след като публичното предлагане на нейната компания, Martha Stewart Living Omnimedia. Бизнес империята ѝ включва телевизионни продукции, списания, книги, онлайн медии, марки храни и недвижими имоти. През 2004 година Стюарт е осъдена поради съмнителни финансови операции. Тя се връща обратно към списъка на Forbes за най-богатите през 2005 година.

Първата жена президент:

Вигдис Финпогадоухтир, родена на 15 април 1930 година, служи като четвърти президент на Исландия от 1 август 1980 година до 1996 година. Тя е първата в света демократично пряко избрана жена президент. С точно шестнадесетгодишно председателство, тя също така остава и най-дългогодишно служилата на такъв пост на която и да е държава досега. В момента е посланик на добра воля на ЮНЕСКО и член на Мадридския клуб.

Първата директорката на Международния валутен фонд:

През 2007 година Кристин Лагард от Франция става първата жена, заемаща поста министър на финансите и икономиката на една от страните от Г-7. На 5 юли 2011 г. Лагард разбива още един рекорд за жените, когато става единадесетият управляващ директор на МВФ. От 1981 година работи като адвокат в американската адвокатска кантора "Baker & McKenzie" Чикаго. Работила е в Центъра за международни и стратегически изследвания (Center for International & Strategic Studies) заедно със Збигнев Бжежински. През 2005 г. заема поста министър на външната търговия в кабинета на Доминик дьо Вилпен, а след това и на министър на икономиката, финансите и промишлеността (от 2007) в правителствата на Франсоа Фийон.

Първата жена, огравила централна банка:

Джанет Йелън става първата жена председател на Федералния резерв в 100-годишната история на централната банка на САЩ или някоя голяма централна банка по света изобщо. Йелън е и първият кандидат от Демократическата партия, който ръководи Фед след поемането на поста от Пол Волкър през 1979 г. при Джими Картър. Йелън работи предимно като професор по икономика и изследовател, преди да се присъедини към Федералния резерв 1994 г. Тя е от малкото, предвидили световната финансова криза през 2008 г. По време на среща на борда през юни 2007 г., около година преди провала на Lehman Brothers, Йелен, тогавашният ръководител на Фед в Сан Франциско, предупреждава, за значителен спад в цените на жилищата, който в контекста на загубата на работни места би довел до порочна спирала на възбрани, по-нататъшна слабост на жилищните пазари и по-нататъшно намаляване на потребителението.