Търговската война между САЩ и Китай се задълбочава. Тази седмица се очакват данни, от които да стане ясно какво да очакват компаниите и икономиките, пише CNN.

Моментното състояние

Германия, която е най-голямата икономика в Европа, трябва да отече резултатите си относно БВП за второто изминало тримесечие. След 0,4% ръст през първото тримесечие на годината, анализаторите прогнозират леко свиване.

Страната разчита в голяма степен на износителите, които продават голямо количество стоки на Китай и САЩ. Спадът на глобалните продажби на автомобили също засегна производителите в страната.

Разочароващите данни за промишленото производство и търговия, публикувани миналата седмица, сигнализираха за още лоши новини. "В бъдеще перспективите пред германските износители са очевидно в ръцете на САЩ и Китай", споделя Карстен Бжески, главен икономист в ING Германия.

Данните относно индустриалното производство и растежът на БВП за еврозоната ще бъдат публикувани в сряда.

Корпоративните печалби на големите компании могат също да хвърлят светлина върху това как се отразява търговската война. Walmart и Alibaba отчитат резултатите си в четвъртък. Добрите новини могат да помогнат за безпокойствието, свързано със запасите. "Ще продължим да правим всичко възможно, за да поддържаме цените ниски, но все пак, повишените тарифи ще доведат до повишаване на цените", казва финансовият директор на Walmart Брет Бигс.

Търговията на дребно

Търговската война между САЩ и Китай за момента не е повлияла много на американските потребители. Американското правителство отчете здравословен скок на продажбите на дребно за юни, но данните за юли излизат в четвъртък и инвеститорите ще внимават за всички признаци на забавяне.

Печалбите също ще хвърлят светлина върху състоянието на икономиката. Освен Walmart, други две големи вериги универсални магазини Macy's и JCPenney също ще докладват резултатите си тази седмица. Анализаторите на Wall Street очакват продажбите на Walmart и Macy's да са същите като миналата година, а при JCPenney да са надолу.

Петролът

Суровият петрол беше силно повлиян от търговското напрежение. Фючърсите на суровия петрол Brent спаднаха до 57.20 долара за барел, което е понижение с 18 цента или с 0.3%, в сравнение с последните сделки в четвъртък. Най-големият петролен производител в света Saudi Aramco, която обикновено не съобщава подробности около финансовите си резултати, днес разкри данни.

Печалбата им за първата половина на 2019 г. е паднала с 12% , до 46,9 млрд. долара, в сравнение с 53,0 милиарда долара за същия период на миналата година. Това се случва поради по-ниските цени на петрола, но компанията все още печели повече от която и да е друга в индустрията.

Резултатите ще бъдат внимателно разгледани, като се има предвид, че Saudi Aramco вероятно ще възобнови първоначалните си планове за публично предлагане, което може да бъде най-голямото в историята.

Очаква се и месечният доклад на ОПЕК, който трябва да бъде публикуван в петък. От него ще се разбере дали петролният картел ще трябва да се намеси, за да поддържа цените като след това ОПЕК не планира да се събира отново до есента.

Представително лице от Саудитска Арабия заяви пред Bloomberg миналата седмица, че кралството няма да се застъпва за продължителен спад на цените като вече са разговаряли и с ОПЕК относно предприемането на действия.

Goldman Sachs: САЩ и Китай няма да постигнат търговско споразумение до 2020-а

Goldman Sachs: САЩ и Китай няма да постигнат търговско споразумение до 2020-а

Опасенията, че конфликтът между икономиките ще доведе до рецесия, растат