Гърция официално даде старт на работата по един от най-мащабните проекти в историята си, който предвижда старото международно летище в Атина да се превърне в луксозен мащабен комплекс от сгради, паркове и места за отдих.

Девет години след като властите в страната пуснаха първия търг за продажбата на терена там, започва първата фаза от изграждането на комплекса. По време на нея ще бъдат съборени съществуващите сгради и структури и ще започне изграждането на първите нови такива, което се очаква да отнеме 3 години и половина.

Първата фаза от мегапроекта за няколко милиарда евро ще включва и изграждането на голямо казино, два хотела, няколко небостъргача и офис сгради, пише местното издание Kathimerini.

"Плановете включват събарянето на около 900 постройки в следващите месеци и работата по необходимата инфраструктура, което ще започне през първата половина на 2021 година", посочва главният изпълнителен директор на инвеститора Lamda Development Одисеос Атанасиу, цитиран от Reuters.

Инвестицията на местното дружество Lamda Development включва още пристанище за яхти и луксозни жилищни сгради, като нейната стойност е изчислявана на 8 милиарда евро.

Мегапроект за €8 милиарда: Атина прави своя Ривиера на мястото на старо летище

Мегапроект за €8 милиарда: Атина прави своя Ривиера на мястото на старо летище

Изоставената аерогара се ползваше по време на Олимпийските игри през 2014-а, а по-късно там беше изграден бежански лагер

Когато проектът бъде завършен, Гърция ще разполага с един от най-големите курорти в Европа, който ще бъде с площ три пъти по-голяма от Монако.

Старото летище Elliniko International беше затворено през 2001 годна, като вместо него заработи новото Airport Athens International Airport.

Още през първите години, след като аерогарата спря да функционира, се появиха идеи как да бъде развит района около нея. Заради липсата на достатъчно финансиране, както и заради кризата, в която изпадна по-късно южната ни съседка, тази идея беше изоставена.

Междувременно площта там беше използвана за някои от спортните събития по време на Олимпийските игри през 2004 година, а по-късно там беше изграден бежански лагер, където бяха настанени над 3000 души.

2017 година вдъхна нова надежда, че проектът Elliniko ще бъде възроден. Тогава беше представен план за това там да бъде изграден цял луксозен мегакомплекс от жилищни сгради, хотел, спортни съоръжения и зелени зони.

Гърция прави първа стъпка към проекта за Атинската Ривиера за €8 милиарда

Гърция прави първа стъпка към проекта за Атинската Ривиера за €8 милиарда

Властите в страната издадоха разрешение за събарянето на сградите на старото летище Elliniko