През последните 50 години един неизменен фактор в световното земеделие му е коствал впечатляващата сума от 1 трилион долара. А сега учените очакват тези разходи да продължат да растат.

Става дума за т.нар. инвазивни видове или нашественици, характеризиращи се с бърз растеж и бързо размножаване, както и с нанасяне на сериозни щети върху природата и заобикалящата ги среда. Това могат да бъдат както растения, така и насекоми и животински видове.

От унищожаване на реколти до засягането на здравето на хората, тези нашественици са били отговорни за редица болести през последния половин век и това е струвало на човечеството 1,28 трилиона долара, показват изчисления, публикувани от научното списание Nature и цитирани от Bloomberg.

Въпреки че тази сума изглежда невероятно голяма, според авторите на анализа сметките са консервативни и дори вероятно реалните разходи са по-големи.

Според оценката на експертите тези разходи ще нараснат в следващите години, тъй като т.нар. биологични нашествия са все по-често явление в резултат на промените в климата и глобализацията.

"Тази сума от трилион долара не показва никакви признаци на забавяне на растежа, като с всяко десетилетие разходите се увеличават по при пъти", обяснява водещият автор в изследването Кристоф Диане от университета Париж-Сакле.

"Разходите в световен мащаб за справяне с инвазивни видове са толкова големи, че прекарахме месеци в проучване на този въпрос, за да сме сигурни, че не преувеличаваме в получените резултати", добавя той.

Все по-големите щети от това явление могат да се обяснят до голяма степен с нарасналата глобална търговия и транспорта, които създават възможности за пренасяне на такива видове от едни части на света в други. За разпространението им допринасят още земеделието и изграждането на нова инфраструктура.

"Ние открихме, че тези разходи се удвояват на всеки шест години - модел, който показва непрекъснатото нарастване на броя на чуждите видове по света", обяснява още изследователят Кори Брадшоу от университета "Фландърс".