Мъж от Флорида призна вината си по обвинения в опит за измама на банкова институция, част от Понци схемата на стойност $4 млрд., базирана на фалшивата криптовалута OneCoin, предава Bloomberg.

61-годишният Дейвид Пайк призна вината си в телефонно изслушване във федералния съд в Манхатън. Прокурорите посочват, че Пайк е помогнал на Марк Скот, бивш адвокат на Locke Lord LLP, да изпере $400 млн., получени от измамата. Присъдата ще бъде прочетена през януари и Пайк може да получи до пет години затвор.

Скот бе обвинен в намерение за пране на пари и банкови измами през 2019 г. Според прокурорите той е създал измамен инвестиционен фонд, през който са преминавали парите от Ружа Игнатова - българката зад OneCoin. Игнатова, позната като "Криптокралицата" в силните години на пирамидата, изчезна през 2017 г.

Брат ѝ, Константин Игнатов, също призна вина по обвинения за измама и пране на пари, а по-късно свидетелства срещу Скот. И двамата чакат решението на съда.

OneCoin генерира €3,4 млрд. ($4 млрд.) приходи от четвъртото тримесечие на 2014 г. до третото тримесечие на 2016 г., според разследването, но токените нямаха стойност и с тях не можеше да се купи нищо. OneCoin работеше като мултилевъл маркетинг мрежа, която плаща комисионни при привличането на нови членове. Самата компания твърди, че има над 3 млн. члена по света.

В края на септември т.г. съд в Германия даде начло на делото срещу двама мъже и една жена, част от обкръжението ѝ. Обвиняемият от Гревен тогава бе сред ораторите, уверяващи, че OneCoin е валутата на бъдещето. Неговата съпруга е била директор на компания, чрез която парите от OneCoin са били прехвърляни в чужбина, съобщи Deutsche Welle.

Двойката от Гревен е обвинена, че от края на 2015-а година до края на 2016-а е взела €320 милиона от германски инвеститори и е превела голяма част от тях в сметки в чужбина срещу комисионна от един процент. Парите са били насочвани към фонд на Каймановите острови, откъдето чрез сложна мрежа от фирми и посредници са стигали до различни данъчни оазиси.

Адвокат от Мюнхен е обвинен в съучастие в схемата. Подозрението към него е, че е изпращал имейли на съмнителни банкови служители, за да прикрие произхода на средствата. Благодарение на него на Каймановите острови са се озовали €75 милиона, смята обвинението. Той е обвинен за пране на пари в два случая.

"Може да звучи невероятно, но дори и днес, въпреки краха на компанията OneCoin, самата псевдовалута продължава да съществува - вече под името OneLife. И няколко десетки хиляди хора по света все още се надяват, че един ден ще забогатеят - както им е обещала Ружа Игнатова", коментира изданието.

Коя е Ружа Игнатова и как успя да натрупа милиарди с измама?

Коя е Ружа Игнатова и как успя да натрупа милиарди с измама?

Възходът и падението на една успяла млада жена и нейната пирамида от фалшиви пари