"Продължението на "Турски поток" през България ще се строи" е заглавиe от в. "24 часа"

"Газпром", "Булгаргаз" и швейцарската "Мет" са резервирали окончателно капацитет в тръбите за 20 г.

Продължението на "Турски поток" през България ще се строи. Новината обяви пред депутатите в енергийната комисия на парламента в четвъртък министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Тя съобщи, че успешно е приключила третата фаза от пазарния тест за резервиране на капацитет на тръбите за 20 години, което е условие те да бъдат изградени. Три компании са дали окончателни оферти - това са "Газпром", "Булгаргаз" и швейцарската "Мет", съобщи изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов.

Целият капацитет на входа от Турция е 18 млрд. куб. м газ на година, резервирани са 90% от него, 10%, според правилата на ЕС остават за свободния пазар. На изхода при Зайчар в Сърбия капацитетът е 13 млрд. куб. м на година, резервирани са 79% от него, 21 на сто са оставени свободни.

Прочети ще от в. "24 часа"

"Държавата ще плаща заплатите на младите лекари, ако останат у нас" е водещo заглавиe на в. "Сега"

Здравното министерство измисли нов начин да задържа младите лекари от дефицитни специалности у нас. Тепърва държавата ще плаща заплатите им по време на обучението им, но срещу това те ще са длъжни да останат да работят у нас, предвиждат промени в наредбата за специализациите.

В момента заплатите на лекарите, които се обучават за придобиване на специализация, се плащат от болниците, в които се обучават. За т.нар. дефицитни специалности - патоанатомия, педиатрия, анестезиолия и т.н., държавата поема таксата за обучение на лекаря. Тя е 230 лв. месечно. Тепърва и възнагражденията ще се плащат от здравното министерство, което ще превежда субсидия, но срещу това обучаващото звено ще е длъжно да сключи договор със специализанта, според който той ще остане да работи на същото място за срока на специализацията си. Ако тя е продължила 4 години, договорът му ще е за още толкова. Ако болницата или лекарят откажат, ще трябва да върнат на МЗ субсидията за възнагражденията на медика по време на специализацията. В повечето клинични специалности обучението трае 4-5 години.

Самите заплати пък ще са поне колкото е размерът на минималния осигурителен доход за съответната икономическа дейност и квалификационна група професии.

Прочети още от статията на в. "Сега"

"Защо Елена Йончева и защо сега", четем в "Капитал"

Повдигнатото обвинение за пране на пари от КТБ на едно от "остриетата" на БСП откри предизборната кампания

Централният политически сюжет в последната седмица се завъртя около депутата от БСП Елена Йончева - с атаката на прокуратурата срещу нея за пране на пари от КТБ и с контраатаката от нейна страна срещу корупционно поведение на министър на ГЕРБ. Трудно е да се каже дали от този пинг-понг ще произтече нещо съществено по линия на делото за фалиралата банка и на борбата с корупцията, но казусът дава ясна насока как ще протече кампанията за вота през май. Залогът на тези избори за депутати в Европейския парламент се оказа необичайно голям, защото резултатът от тях се смята за предопределящ по-важните местни избори през есента, които пък ще покажат кога и с какъв изход ще са следващите парламентарни.

Прочети още от " Капитал"

"Топ общините харчат 350 млн. лв. отгоре" извежда на първа страница в. "Монитор"

София залага на улици и метро, Бургас и Варна инвестират в образование

350 млн. лв. повече ще изхарчат топ общините София, Пловдив, Бургас, Варна и Стара Загора през тази година в сравнение с миналата, пресметна "Монитор". Общо бюджетите на петте общини за 2019 г. възлизат на 2,9 млрд. лв.

Най-голямо е увеличението на парите в софийската хазна - 200 млн. лв. Така одобреният от общинския съвет в четвъртък бюджет достига рекордните 1,75 млрд. лева. Преди 10 години бюджетът на София беше 1 млрд. лв., сега е със 750 млн. лв. повече, сравни кметът Йорданка Фандъкова по време на обсъждането на проектобюджета.

Капиталовата програма на общината за годината възлиза на 632 млн. лв. Като основен приоритет на кметството Фандъкова посочи строителството на метрото и обновяването на градския транспорт. Тази година ще бъдат пуснати първите спирки от третия лъч на подземната железница. 82 автобуса пък ще допълнят модернизацията на градския автопарк.

Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Политици с кръвно пълнят болниците", четем във в. "Стандарт"

Политици с високо кръвно напълниха столичните болници през последните дни. Червените заплахи за разкрития на страшни далавери по високите етажи на властта разтресоха висши чиновници и правителствени служители. Имунитетът им пада не само от грипа, който върлува, но и от стреса заради политическата кал, която започна да хвърчи по жълтите павета с началото на предизборната кампания. Напливът пред лекарските кабинети се увеличил и заради очакваната бомба на Елена Йончева за злоупотреби в правителството.

Първоначалната партенка, че аферата е в енергетиката, докарала в спешното отделение виден енергетик. Секторът си отдъхна след като като стана ясно, че на мушката е оплескана поръчка за ремонта на Ларгото. При обявяването на разследването културният министър Боил Банов мълчал без да коментира. Бил обаче толкова блед, че колегите му искрено се притеснили.

Прочети още от в. "Стандарт"

""Една пушчица няма вътре..."", пише "Капитал"

Армията изведнъж се зачуди дали да не сложи "ненатовски" оръдия на бойните си машини

Темата за бойната готовност на българската армия изненадващо пак придоби актуалност благодарение на ораторския талант на премиера Борисов. 

"Десетилетия лъжат хората, че ще купуват самолети, а през това време се напълнихме с транспортна техника. Дванадесет Кугъра, Пантери, Спартани. Милиарди. И една няма вътре пушчица, едно патронче не могат да изстрелят. Само за бягане. Техника да се изнесе Генералният щаб и всички управляващи бързо при война", духовито обобщи ситуацията във вторник българският министър-председател по време на годишната среща на бизнеса с правителството, организирана от "Капитал". 

Докато упражняваше своето красноречие по адрес на генералитета, премиерът Борисов едва ли си е давал сметка, че проблемът с т.нар. "пушчици" и "патрончета" в момента стои с изключителна острота не само по отношение на авиацията, но и при сухопътните войски, които в най-голяма степен участват в реални съюзнически операции на НАТО и би трябвало да са ядрото на армията ни. За жалост, според няколко независими източника на "Капитал", именно мегапроектът за оборудване на пехотата с натовски бронирани машини (БМП) на стойност 1.46 милиарда лева с ДДС за пореден път е забуксувал.

Прочети още от в " Капитал"

"Банките с 1,7 млрд. лв. печалба през 2018 г.", пише в. "24 часа"

Банките, работещи в България, са изпратили 2018 г. с рекордна печалба - 1,67 млрд. лв. Година по-рано - към края на декември 2017 г. отчетената печалба е била 1,17 млрд. лв., показват данните на БНБ.

Активите на банковата система са достигнали 105,6 млрд. лв., отчитат експертите на Димитър Радев. Брутните кредити и аванси са нараснали със 7,5 млрд. лв. в сравнение с декември 2017 г. Най-голям ръст е отчетен при кредитирането за домакинствата - с цели 2,3 млрд. лв., което е 11,6% ръст.

Прочети още от в. "24 часа"

"Дълговете на "Топлофикация - София" гонят 1 милиард лева", пише в. "Сега"

Дружеството иска поскъпване, докато една трета от българите не могат да си позволят добро отопление

Столичната "Топлофикация" продължава да затъва. През 2018 г. общинското дружество вече е дължало 835 млн. лв., което е ръст от около 10% в сравнение с година по-рано. Това показва бизнес планът на компанията, в който е заложено и минимално поскъпване на услугата от лятото. Цената за мегаватчас трябва да се повиши от 92.80 лв. на 93.65 лв. Увеличението трябва да бъде одобрено от енергийния регулатор.

В огромния дълг, натрупан от столичното парно, се включват както текущите, така и нетекущите задължения. Най-много са борчовете към Българския енергиен холдинг (БЕХ) - в размер на 594 млн. лв. Отделно "Топлофикация - София" дължи над 60 млн. лв. на доставчика "Булгаргаз".

Прочети още от в. "Сега"

"За тол камерите колите с хартиените винетки са нарушители" пише в. "Монитор"

Системата ще заработи напълно от 1 януари догодина

Kамерите на тол полицията отчитат водачите на автомобили с хартиени винетки като нарушители. За бъга в системата на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) за електронно отчитане на валидността на винетките, призна регионалният министър Петя Аврамова по време на изслушване от депутати от ресорната комисия.

Всички коли, които са спрени на пътя от патрулите на "Националното тол управление", с хартиена винетка биват отразявани в системата ръчно като редовни. Така автомобилът не се води нарушител по републиканската пътна мрежа, допълни министърът.

Въвеждането на тол системата с електронно правоприлагане ще тече през цялата година и ще влезе в сила в пълния си вид от 1 януари 2020 г., тъй като все още има валидни хартиени винетки, допълни отговорният за въвеждането на новата система министър.

Прочети още от в. "Монитор"