Енергийните гиганти British Petroleum (BP) и Glencore са обявили за продажба около 600 000 тона руски петрол, но от повече от три месеца за тях не се е появил купувач. А виновник за това е ситуацията със замърсеният нефт в тръбопровода "Дружба".

Заради нея петролната индустрия в Русия изпадна в криза през април след като около 5 милиона тона петрол, предназначен за експорт, се оказа замърсен с органичен хлорид. Химикалът се използва за повишаване на добива на тежък петрол, но той нарушава качеството на вече рафинирания продукт.

В резултат доставките за Германия, Полша, Унгария, Словакия, Чехия, Украйна и Беларус през "Дружба" бяха спрени.

Няколко месеца по-късно част от въпросния петрол е бил изнесен и продаден през балтийското пристанище Уст-Луга. Конкретно това се е случило с 1,5 милиона тона нефт. Други 600 000 тона, продадени на BP и Glencore от "Роснефт", обаче остават непродадени, показват данни от платформата Refinitiv Eikon.

Замърсеният руски петрол за $1,2 милиарда, за който никой не иска да плати

Замърсеният руски петрол за $1,2 милиарда, за който никой не иска да плати

Дори и Русия

От Reuters посочват, че двете компании отказват да коментират случая. Също така от агенцията добавят, че те не могат да заведат иск срещу "Роснефт" за компенсации преди да продадат въпросния нефт.

"Не можеш да заведеш иск срещу Русия докато не си завършил продажбата и не си пресметнал загубите си от забавянето", казват експерти пред Reuters.

Проблемът с продажбата на останалия петрол не е изненадваща като се има предвид, че замърсяването в нефтопровода "Дружба" оказа значителен негативен ефект върху бизнеса на "Роснефт" и "Транснефт", която е оператор на нефтопроводната мрежа на Русия.

От второто дружество обявиха преди време, че са готови да платят компенсации на доставчиците на суровината, които трябва от своя страна да платят компенсациите за купувачите. Засега се знае, че обещаните компенсации са около 15 долара на барел, което е около една четвърт от стойността на барела.

Фиаското с руския петролопровод "Дружба"

Фиаското с руския петролопровод "Дружба"

От три седмици са спрени доставките на суровини през най-големия петролопровод от Русия за Европа