Венецуела е намерила начин да избегне санкциите на САЩ с помощта на Русия, пише Reuters. Каракас продава петрола си чрез руския държавен гигант "Роснефт", съобщава изданието, цитирайки официални документи.През януари Вашингтон наложи тежки рестрикции на венецуелската държавна петролна компания PDVSA. А самата Венецуела разчита на петрола за 90 процента от износа и за огромен дял от приходите.

От началото на годината администрацията на президента Николас Мадуро води разговори с приятелите си в Москва за начини, по които да избегнат забраната клиентите на PDVSA да плащат в долари. Русия публично заяви вече, че руските санкции са незаконни и ще помогне на Венецуела да ги избегне.

Така държавната PDVSA прехвърля клиентите си през "Роснефт", който плаща моментално за венецуелския петрол, но на по-ниска цена. И след това го продава на редовна цена на компании като индийската Reliance Industries - най-големият клиент на PDVSA, плащащ кеш. Индийската компания е купувала по 390 000 барела петрол дневно от Венецуела през март, или около 40% от общия износ.

Средствата от продажбата на петрол през "Роснефт" се влагат в руски банки или се използва за покриване на задължения към контрактори.От 2006 г. насам Русия е дала на заем почти $16 милиарда, като кредитът се връща в петрол, припомня още агенцията.

Завод за автомати "Калашников" във Венецуела заработва до края на 2019-а

Завод за автомати "Калашников" във Венецуела заработва до края на 2019-а

Москва и Каракас имат договор за военно сътрудничество за 11 млрд. долара