Руската ваксина Sputnik V вече е една от най-поръчваните ваксини срещу Covid-19 в света. Поне 30 държави са подписали договори за близо 2,5 милиарда дози досега според данни на Руския фонд за директни инвестиции (RDIF), който отговаря за глобално производство и разпространение на ваксината, предава CNN.

На този фон желанието сред руснаците за ваксинация със Sputnik V досега не е много голямо, въпреки че Русия е страната с едни от най-многото инфекции от Covid-19 в света - повече от 4,1 милиона. В Русия е отчетено и едно от най-високите нива на колебание по отношение на ваксинацията. Скорошно проучване на общественото мнение, публикувано от независимия център "Левада", показва, че 38% от руснаците са готови да бъдат ваксинирани.

По-рано този месец един от ключовите учени, които стоят зад разработването на ваксината, заяви, че около 2,2 милиона души - по-малко от 2% от руското население, са получили първоначалната доза от ваксината.

Защо Путин все още не се ваксинирал със Sputnik V, но призовава руснаците да го направят

Защо Путин все още не се ваксинирал със Sputnik V, но призовава руснаците да го направят

Той обяснява причината за решението си

Sputnik V беше първата ваксина срещу Covid-19, която получи одобрение за употреба навсякъде по света миналия август и то преди да са приключили опитите с хора. Не липсва обаче и скептицизъм относно Sputnik V. Някои критици казват, че "ваксината на Путин" е създадена, за да бъде първа в глобалната надпревара и да се демонстрира мощта на Кремъл, независимо от ефективността и безопасността на Sputnik.

Резултатите от мащабните опити с хора, публикувани и рецензирани в престижното медицинско списание Lancet, показаха впечатляващата ефективност на ваксината от 91,6%. Въпреки това конспиративни теории на антиваксъри се разрастват в мрежата и милиони в Русия не искат да се ваксинират. Още един съмнителен факт за тях е, че президентът Владимир Путин заяви, че дъщеря му е била ваксинирана, но той все още не е.

Разпространение на ваксината в Русия

Всички възрастни руснаци, които нямат здравословни проблеми, вече имат право на безплатна ваксинация. Но напредъкът в Москва е "болезнено" бавен. В град с повече от 12 милиона души до момента са ваксинирани по-малко от 600 000, според кмета на Москва Сергей Собянин.

Финансираният от държавата институт "Гамалея", който разработва ваксината показа пред CNN новото съоръжение, предназначено за производство на руската ваксина. Огромният високотехнологичен комплекс е един от седемте нови производствени центъра в цялата страна.

Руската ваксина "Спутник V" е на път да се превърне в глобален хит

Руската ваксина "Спутник V" е на път да се превърне в глобален хит

И какво означава това за репутацията на Владимир Путин

"Засега произвеждаме няколко милиона дози всеки месец и се надяваме да получим поръчка за още по-голямо количество, може би около 10 или 20 милиона на месец", казват от института.

В цяла Москва се създават ваксинационни пунктове. Един от тях се намира в луксозния търговски център GUM, където московчани могат да се ваксинират, докато разглеждат най-новите скъпи бутици. Там се ваксинират около 200 души всеки ден.