Бензинът и дизелът може да поскъпнат с още 0,10 лева до края на тази година, прогнозира пред БНР икономистът Румен Гълъбинов. По данни на портала Fuelo средните цени днес са 2,38 лв. за А-95, 2,42 лв. за дизел, 1,08 лв. за автогаз и 1,40 лв. за метан. През март т.г. те бяха 2,09 лв. за А-95, 2,10 лв. за дизел, 1,04 лв. за газ и 1,30 лв. за метана.

Повишенията се дължат в голяма степен на ръста на цената на петрола. През март един барел брент се търгуваше за около $63-65, а днес цената е около $80.

Основните фактори, които влияят на петролните пазари в момента, са нестабилното финансово положение на Венецуела, предстоящите санкции срещу Иран и евентуалните наказателни мерки, които могат да бъдат предприети срещу Саудитска Арабия заради убийството на журналиста Джамал Кашоги, казва Румен Гълъбинов.

Според него обаче, проблем и заради състоянието на българския пазар.

От днес горивата по бензиностанциите имат нови обозначения

От днес горивата по бензиностанциите имат нови обозначения

Промяната влиза в сила в целия Европейски съюз

"Ние нямаме достатъчно конкурентен вътрешен пазар на горива в България все още. Тоест когато имаме такива резки промени на международния пазар - тук, вътре в България, не можем да балансираме успешно със свободен внос на горива, например. По същия начин, когато пък и пада цената на петрола, много по-малко е намалението в цената крайната на горивата", заяви той пред БНР.

Той посочи още като проблем, че една компания държи голяма част от акцизните складове в страната, което ѝ позволява да определя цените на едро, а оттам и на дребно. "България трябва да има далеч по-свободен режим за внос на горива, като тук трябва да се включи и въпросът с акцизните складове", заяви Гълъбинов.