Испанското правителство ще издаде нов указ днес, който ще улесни компании от Каталуния да се регистрират в останалите части на Испания, пише Reuters, цитирайки свои източници. Промяната може да се окаже сериозен проблем за финансите на региона, който иска да обяви независимост.

Указът е създаден специално за испанската банка Caixabank, която ще може да се премести от Каталуния без да свиква среща на акционерите. Институцията е третата по големина в страната. Sabadell, която е на пето място по активи, също започва процес по преместване. Caixabank е най-голямата компания в Каталуния по пазарна капитализация и представлява 50% от банковия сектор на региона.

Парламентът на Каталуния планира да обяви независимост в понеделник. Политическата криза "създава несигурност, която парализира всички инвестиции в Каталуния", заяви испанският министър на икономика Луис де Гуиндос.

През седмицата акциите на двете банки се сринаха, но след съобщенията, че обмислят преместване, дяловете поскъпнаха с 5-6%.

Плановете на правителството да продаде дял в държавната банка Bankia също бяха отложени заради несигурността, казва министърът. Той обаче твърди, че плановете на Каталуния няма да имат ефект върху растежа на икономиката на страната.

Каталуния е център на индустрията и туризма и отговаря за около една пета от икономиката на Испания. Там се намират и много чуждестранни производства - от Volkswagen до Nestle.