Сърбия е страната, в която се намират 10% от световните залежи на един от най-горещите метали на пазара в момента - литият. А рекордното му търсене е стимулирано най-вече от производителите на литиево-йонни батерии за електромобили.

На фона на подготовката страната да започне добива на ценния метал, критици на тези планове предупреждават, че това е истинска екологична бомба със закъснител, пише сайтът Emerging Europe.

Жителите на Лозница, намиращ се в близост до границата с Босна и Херцеговина, се присъединяват към екозащитниците, които предупреждават за сериозни опасности, които крие добивът на литий от мина в близост до града.

Нейната експлоатация трябва да започне през 2026 година. Междувременно участниците в кампанията срещу добива там посочват, че все още няма достатъчно проучвания за потенциалния ефект от работата в мината върху околната среда.

Като част от потенциалните рискове те посочват замърсяването на почвата, както и засягането на подземните води около града.

В центъра на диспута е гигантът в минната индустрия Rio Tinto. През 2004 година компанията откри нов минерал в почвата в по поречието на сръбската река Ядар, който беше наречен ядарит. Нещо повече - този елемент съдържа в себе си литий и бор. И двата елемента се използват в редица индустрии.

Според изчисленията по поречието на Ядар има 200 милиона тона литиево-борна руда. Това означава, че регионът в Западна Сърбия разполага с един от най-големите залежи на литий в света.

Сърбия спира износа на литий. Иска да стане хъб за производство на батерии и електромобили

Сърбия спира износа на литий. Иска да стане хъб за производство на батерии и електромобили

В страната се намират около 10% от световните залежи на метала

От Rio Tinto вече са на финалната права преди да започнат добива в западната ни съседка, като изграждането на мината е планирано за следващата година. Още от обявяването на проекта през 2017 година обаче критиките към него растат.

Той стана обект на прицел отново през април 2020 година заради случаи със здравословни проблеми на населението в регион на Папуа Нова Гвинея, живеещо в близост до изоставена преди 20 години мина на компанията за добив на мед и злато.

По думите на Мирослав Миятович, който е президент на организацията Podrinje Anti Corruption Team, най-големият въпрос за проекта в Сърбия е в продължение на колко години ще бъде експлоатирана мината. Наличната информация към момента е, че тя може да работи 60 години.

"При такъв период хвостохранилищата, които ще остави компанията след отделянето на рудата от скалата ще са минимум 90 тона, преминали през тежка химическа обработка", обяснява той.

Rio Tinto: 10% от глобалните запаси от литий се намират в Сърбия

Литият е един от най-търсените метали на пазара. А 10% от глобалните запаси са в съседка на България

"Ядар" е най-големият проект за добив на метала в света в момента

Другият въпрос, който стои пред проекта, е колко точно Сърбия ще спечели от добива на литий. В западната ни съседка концесионните такси за добив са относително ниски - между 3 и 9 на сто.

Засега има индикации, че те могат да се повишат, но засега промени в тази посока няма. Също така не е ясно дали предстои да бъде сключено ново споразумение с Rio Tinto за мината в Лозница или условията ще бъдат уредени според вече съществуващи договори.

През януари президентът Александър Вучич обяви, че минималната концесионна такса за проекта ще бъде 5%, като допълни, че добивът на литий ще бъде разрешен докато не бъде изграден завод за електромобили в страната.

С подкрепата на правителството в Белград добивът на литий в страната рано или късно ще стане реалност. За добро или за лошо.