Освен огромно производство втората по големина икономика в света е основен хъб за доставки от Азия до останалите части на света. Именно заради това не е учудващо, че повечето от най-големите пристанища в света са именно китайски.

Години наред Сингапур е номер 1 в глобален мащаб в това отношение. От 2010 година мегаполисът може да се похвали с това, че е най-натоварения пристанищен град в света. Населеното място се развива като такова в средата на 19-ти век.

Така към днешна дата над една четвърт от годишният внос и износ в Китай минава през Shanghai International Port, като мажоритарен дял от него е на държавата.

Според данни на World Shipping Council през 2016 година през Шанхай са минали над 37 милиона т.нар. TEU контейнери, което е с 1,6% повече в сравнение с предходната.

На второ място след него е Сингапур с резултат от 30,9 милиона TEU контейнери за този период. На трето място по големина е пристанището в Шънджъ, през което са били прекарани 23,97 милиона такива.

В топ 10 останалите две пристанища, които се намират извън Китай, са Пусан в Южна Корея и Джебел Али в Обединените арабски емирства.

Infographic: 7 of the world's 10 busiest container ports are in China | Statista You will find more infographics at Statista