В продължение на 46 години М. Ричард Робинсън-младши управлява американската издателска компания Scholastic Corp., основана от баща му още през 20-те години на миналия век.

Робинсън-младши поема контрола през 1975 г. и до смъртта си е президент и изпълнителен директор на компанията, докато междувременно тя се превръща в един от най-големите издатели на детска литература в света - стои зад американското издание на поредицата "Хари Потър" например.

На 5 юни т.г. обаче 84-годишният мъж умира по време на разходка из остров в щата Масачузетс.

Тук изскача въпросът за завещанието му - кой ще наследи компанията на стойност 1,2 милиарда долара? Това се оказват не двамата синове на Робинсън, не братът и сестрите му, нито бившата му съпруга, с която около пандемията той е подновил приятелството си, пише Webcafe.bg.

Вместо това Робинсън е оставил контрола над компанията на 54-годишната Аол Лучезе - неговият "партньор и най-близък приятел". Тя придобива и всички лични притежания на покойника.

Лучезе е главен стратегически президент на Scholastic с общо 30 години опит в компанията, а според близки на Робинсън е била и негов романтичен партньор. Бивши техни колеги и членове на семейството обаче вярват, че двамата не са били заедно от години.

От бившата си съпруга - Хелън Бенам, М. Ричард Робинсън има двама сина - Марис "Рийз" Робинсън на 25 г. и Джон "Бен" Робинсън, който е на 34. Освен това има и трима сестри и един брат. Всички те обаче са били пренебрегнати за сметка на неговата предполагаемо бивша изгора.

За наследствената драма, изкарана сякаш от сериал за богаташко семейство, става ясно от завещанието, подготвено от доскорошния президент на Scholastic през 2018 г. Копие от него е достигнало до "Уолстрийт Джърнъл", откъдето посочват, че някои членове на семейството на Робинсън не са доволни от ситуацията.

Те дори разглеждат своите юридически варианти да оспорят завещанието на покойника.

Според изданието някои от недоволните се притесняват за бъдещата независимост на Scholastic, докато други са огорчени, че "външен човек" като Аол Лучезе получава личните вещи на Робинсън.

Рийз Робинсън, един от синовете на покойника, коментира, че случилото се е било "неочаквано и шокиращо". Другият син - Бен Робинсън, който има собствен бизнес свързан с дърводобив и мебели, настоява за "мирно решение".

Той самият никога не е срещал Лучезе, преди да се наложи да говоря за имуществото на покойния му баща.

Що се отнася до бившата съпруга на Робинсън и майка на синовете му, Хелън Бенам се жени за него през 1986 г. Разделят се през 2003 г., когато тя напуска и компанията. По собствените ѝ думи отново са се сближили по време на пандемията, когато бившият ѝ съпруг понякога е работил по 12 часа на ден, но в свободното си време се е виждал с нея и синовете им.

И макар да отказва да коментира неговото завещание, Бенам посочва, че също е била "шокирана".

А ако иска да избегне съдебни битки с пренебрегнатото семейство, на Лучезе може да се наложи да отстъпи част от имуществото или да даде на семейството част от акциите, които дават право на глас при управлението на компанията със стогодишна история.