От известно време насам икономистите по света се опитват да разберат дали сме изправени пред голяма или пред по-малка глобална рецесия, а на този фон глобалната търговията вече показва признаци на дълбок стрес. Най-застрашени са развиващите се икономики, които могат да бъдат ударени с невиждана до момента сила, пише Bloomberg, цитирайки Дейвид Лубин, който е ръководител за развиващите се пазари в Citigroup.

Годишният темп на растеж на глобалните обеми на внос стана отрицателен още в края на 2022 година и остана такъв в началото на 2023 година, показват данните на Citi. И за жалост, няма много причини да смятаме, че нещата ще се подобрят.

Неизбежен ли е спадът в международната търговия през 2023 г. и 2024 г.?

Неизбежен ли е спадът в международната търговия през 2023 г. и 2024 г.?

След рекордната 2022 г. ключови фактори сочат към ускорено намаляване на международната търговия, но основните икономически тенденции ще ограничат деглобализацията според анализ на iBanFirst

Причините

Три са основни причини, поради които растежът на търговията изглежда все по-зле:

  • Първа причина - т. нар. западен "търговски махмурлук" след подема от ерата на Covid-19, от който се възползва предимно Китай.
  • Втора причина - пренасочване на потреблението в развитите икономики от стоки към услуги.
  • Трета причина - растежът на търговията се подкопава от естеството на икономическото възстановяване на Китай.
Снимка 585069

Източник: iStock

Според официалните данни, глобалният икономически растеж тази година ще достигне около 2 или 3 процента, а следващата почти сигурно ще бъде по-слаба от тази. Забавянето на растежа със сигурност ще създаде по-враждебна среда за търговията и си струва да се посочи колко лоша е глобалната среда за търсенето, в която навлизаме.

Работата е там, че когато скоростта, с която се интегрира светът изостава от растежа на доходите, страните, които разчитат най-много на тази интеграция ще пострадат най-много. А това са именно развиващите се икономики.

Кога ще настъпи рецесия в Европа

Кога ще настъпи рецесия в Европа

Прогнозата на най-голямата европейска банка HSBC