Срещаме се с инж. Светослав Чернев, президент на Националната организация "Малки български хора", в новата сграда на организацията на столичната улица "Св. св. Кирил и Методий 78". Тя бе дарена преди около година от Столична община за нуждите на организацията и в момента в нея тече цялостен ремонт, който да я пригоди към нуждите на хората с нисък ръст в България.

Това е първият за Източна Европа Център по въпросите на малките хора, а в цяла Европа има едва два други такива - в Бремен, Германия и Хихон, Испания. Идеята е да бъдат осигурени социални услуги за малките хора и техните близки, разказва инж. Чернев. Към момента в организацията членуват около 160 души от цялата страна, а по информация на Министерство на здравеопазването има още 50. Всички те могат да намерят подкрепа в центъра.

Снимка 434213

Източник: money.bg/Teodor Penchev

Теодора Будакова (вляво) и Севджан Халил работят в центъра

Планира се на единия етаж в сградата да има леглова база, където могат да бъдат настанявани членове на организацията от страната при посещението си в София или при риск някой от тях да остане сам. Всяка стая ще бъде със собствен санитарен възел, а освен това ще има и трапезария и кухнески блок, казва той. Ремонтните дейности обаче текат бавно заради липса на средства.

Едно от най-големите предизвикателства пред организацията е поставянето на асансьор, който да направи сградата достъпна за всички. Това обаче ще струва непосилните 80 хиляди лева. Засега се разчита основно на средства от дарения, включително и на корпоративни - като например от "Първа инвестиционна банка", както и на спечелен европроект. Огромна помощ оказват и доброволци, които се трудят в името на каузата.

Другият етаж изглежда почти завършен. Там ще работят психолог и рехабилитатор, които ще помагат на малките хора. Чрез call системата, която ще бъде изградена, ще има възможност за непрекъснат контакт с хора с нисък ръст от цялата страна.

Снимка 434212

Източник: money.bg/Teodor Penchev

Освен това има и арт ателие, в което те създават различни предмети, чрез които центърът си осигурява допълнителен приход. Там ще има и специализирана библиотека може да се намери литература свързана с малките хора, тематични брошури посветени на формите на нисък ръст, здравословно движение и рехабилитация, периодите от живота на малките хора, малките хора и заобикалящата ги среда, спортът и малките хора и други издания. Все още обаче се търси рехабилитатор.

На него се намира и залата за рехабилитация, където има специални фитнес уреди - шведска стена, велоергометри, бягащи пътеки, килимчета за упражнения и други. Тук е и специална стена, на която има монтирани различни предмети - кранче за вода, брава, звънец, колан, дори цип. Тя е нужна, за да може малките хора да се упражняват на обикновени битови дейности.

Дарено е и видеонаблюдение, което ще осигурява сигурността в центъра.

Именно подобни дребни на пръв поглед дарения, доброволен труд и малки промени в средата са от изключителна полза за хората с нисък ръст. Един подобен пример е сътрудничеството на центъра с "Първа инвестиционна банка". Институцията вече има около 15 банкомати в страната, които са специално приспособени за хора с нисък ръст в България.

Снимка 434223

Източник: money.bg/Teodor Penchev

"Първа инвестиционна банка" откликва на апела още при първите разговори на инж. Чернев с тях. Инициативата за достъпност започва преди около пет години, а банката продължава да увеличава броя им и днес, като засега е единствената, която предприема подобен ход. Такива вече има във всички по-големи областни градове - София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и Велико Търново - въпреки утежнената бюрократична процедура за поставянето им. Решението не е технически сложно, но е от голяма полза - пред самия банкомат е поставено допълнително съоръжение, което се спуска към земята и го прави по-достъпен. Водят се разговори и за увеличаване на достъпността на гишетата в клоновете на банките.

Снимка 434225

Източник: money.bg/Teodor Penchev

Комуникацията между центъра и банката продължава и днес, като ПИБ е подпомагала финансово и ремонта на центъра.

Остават все още обаче множество дейности, за които на организацията е нужна финансова помощ. Ако имате желание да помогнете, банковата сметка на Национална организация "Малки български хора" в "Първа инвестиционна банка" е BG40FINV91501216612012.