Предприемачи от лондонското Сити обявиха планове да изградят най-малко 1500 жилища през идното десетилетие, като в същото време проучват нови начини за преустройство на празните площи. Амбициите им са да разработят 122 500 кв. м търговски площи през идните 15 години, пише Bloomberg.

Предложенията идват на фона на лютите дебати за бъдещето на работата в офисите, карайки някои банки във финансовите квартали Square Mile и Canary Wharf да ускорят плановете си да се освободят от офис площи. Свободните площи в лондонския квартала са нараснали със 70% от началото на пандемията до 1,1 млн. кв. м, според данни компания Savills.

"Лондон остава водещ финансов център в света, но също така знаем, че трябва да се адаптираме", коментира Катрин МакГинес, президент на политическия и ресурсен комитет към City of London Corporation.

"Преустройваме Square Mile за новото нормално и ръста след този труден период, за да стане по-добър и по-силен от всякога".

Жителите на Сити са около 8 хиляди, докато около половин милион са само служителите, които оживяваха улиците преди пандемията.

Но плановете за строеж на повече жилища не значи, че в квартала вече няма да се строят нови офиси - девет нови кули са на етап строеж или планиране, сочи доклад. Празни или неизползвани площи също може да бъдат отдавани евтино на служители в творческите индустрии, не само на компании от банковия сектор.

Преди пандемията посетителите в квартала харчеха около 2,8 млрд. долара в на година, подкрепяйки бизнеса и 34-те хил. работни места в секторите на културата, развлеченията, хотелите и ресторантите и търговията на дребно.