Централната банка на Англия показа новата банкнота от £50 с лика на британския математик, криптоаналитик и пионер в компютърните науки Алан Тюринг, предава BBC. Банкнотата ще влезе в обращение на 23 юни — датата, на която ученият е роден. Тя ще бъде и последната от колекцията на банката, която вече ще бъде печатана не на хартия, а на полимер.

Алан Тюринг оглавява групата, чиято задача е разбиване на шифрите, ползвани от германските военноморски сили. Създава няколко метода за криптоанализ и прави подобрения на използваната за целта изчислителна електромеханична машина "Бомба", което прави възможно дешифрирането на кодовете на "Енигма". Смята се, че трудът му е изиграл ключова роля в прекратяването на Втората световна война и е спасил редица животи.

След войната Алън Тюринг работи в Националната физическа лаборатория, където създава АCE - един от първите програмируеми компютри.

През 1952 г. Тюринг е съден за хомосексуалност, която по това време все още се смята за престъпление във Великобритания. Избира да бъде подложен на химическа кастрация, вместо да отиде в затвора. Умира през 1954 г. от отравяне с цианид, като според следствието става дума за самоубийство, но някои негови близки смятат, че смъртта му е нещастен случай. През 2013 г. кралица Елизабет II го помилва посмъртно.

"Поставяйки лика му на банкнотата от £50, отбелязваме достойност постиженията му", казват от централната банка. Институцията развява и знамето на дъгата над сградата си в Лондон.Новата банкнота, отразявайки и труда му в криптографията, ще бъде и най-сигурната досега.

Дебатът за нуждата от банкнота от £50 все пак продължава. Според BBC тя най-рядко се среща в портфейлите на британците.