Главните директори на най-големите публични компании във Великобритания ще успеят да изработят заплатата на средния британец за едва три дни, показва ново изследване, цитирано от Bloomberg.

Типичният директор на компанията от индекса FTSE 100 ще трябва да работи до малко преди 5 часа следобяд на 6 януари - няколко часа по-дълго, отколкото миналата година - за да достигне средната работна заплата от малко над 29 хил. паунда, по данни на Chartered Institute of Personnel and Development и High Pay Centre.

Изчисленията показват, че средният директор е получил по 3,46 млн. паунда ($4,5 милиона) през 2018 г., за когато са последните данни. Така през 2020 г. той ще трябва да работи 33 часа, за да достигне средната британска заплата.

Изследването идва в момент, в който държавата се готви за правила, които ще принудят компаниите да бъдат по-прозрачни относно заплатите. От началото на тази година дуржествата с персонал над 250 души ще трябва да отчитат разликата между доходите на средния служител и главните директори.

В понеделник правителството цитира данни, според които средната заплата на най-големите директорите е намаляла с почти четвърт от 2012 г. "Ситуацията все още е притеснителна", посочва обаче бизнес секретарят Андреа Лийдсъм.