Американският автомобилен концерн FordMotor Co. съобщи за намерението си а закрие своя най-стар завод в Бразилия и да излезе от бизнеса с тежки пикапи в Южна Америка.

Затварянето на предприятието ще се осъществи до края на тази година и ще доведе до уволнението на около 2 700 работници, се посочва в съобщението на компанията.

Тази стъпка на Ford ще струва на компанията $460 милиона. От тях 360 милиона ще бъдат изплатени като компенсации на съкратените сътрудници, на доставчици и дилъри, а още 100 милиона ще се отпишат като ускорена амортизация на оборудване. Средствата ще бъдат отразени в печалбата на компанията преди облагане с данъци за текущата финансова година.

Заводът в Сан Бернардду-Кампу работи в страната от 1967 годни и произвежда хечбека Ford Fiesta и товарните автомобили Ford Cargo, F-350 и F-4000. Търсеното на тези модели в Бразилия и цялата Южна Америка обаче се значително намалява.

Реорганизацията на бразилския бизнес се реализира в рамките на мащабните изменения и преструктуриране в глобалната дейност на Ford. Както по-рано съобщи компанията тя трябва да икономиса в средносрочен план разходи от порядъка на 11 милиарда долара.

След излизането на новината във вторник акциите на Ford поскъпнаха с 3,4%. От началото на годината пазарната капитализация на компанията се повиши с 15%, до $34 милиарда.