Израелският износ на компютърни чипове към Китай нарасна миналата година, след като китайските компании са закупили повече полупроводници, произведени в завода в Кирят Гат, Израел на Intel.

Официален представител на Израелския институт за износ казва пред Reuters, че новите данни показват, че износът на полупроводници в Китай е нараснал с 80% през миналата година до 2,6 млрд. долара. Индустриален източник заяви, че Intel Израел представлява поне 80% от тези продажби.

Данните са добре дошли за израелското правителство, което настоява за по-дълбоки връзки с Китай и защото полупроводниците възлизат на 3,9 млрд. долара от общия износ на стоки през 2018 г., според института, който е правителствена агенция.

Двете страни започнаха преговори за търговско споразумение и се очаква технологията да бъде основна част от дискусиите. Общият износ на израелски стоки в Китай, с изключение на диамантите, нарасна с 50% до 4,7 млрд. долара.

Intel обяви инвестиция от 5 милиарда долара за разширяване на капацитета в завода си в Кирят Гат в Южен Израел през 2017 г., който прави някои от най-малките и най-бързите чипове в света.

Същата година купува и фокусираната върху автомобилни технологии и чипове компания Mobileye за 15 млрд. долара. Тази година тя ще инвестира 11 млрд. долара в ново израелско предприятие.

Говорител на Intel заявява, че фирмата е изнесла стоки от Израел за 3,9 млрд. долара. През миналата година, в сравнение с 3,6 млрд. долара през 2017 г.

Китайски представители заявяват, че се стремят да развият вътрешен пазар на чипове, тъй като китайските компании внасят такива на стойност 270 млрд. долара всяка година.

Азиатска вълна

Китай е вторият по големина експортен партньор на Израел за стоки след Съединените щати, изпреварвайки Великобритания миналата година.

Продажбите на полупроводници в Съединените щати се понижиха с 20% до 860 млн. долара, като допринесоха за 3% спад в износа на стоки. Но при общо количество на износа на стоки на стойност 10,9 милиарда долара той все още засенчва този за Китай.

Израел насочва икономиката си към Азия през последните няколко години, както поради политическата враждебност в някои европейски страни, така и поради факта, че азиатските пазари се разрастват бързо.

През последните години китайските авиокомпании започнаха директни полети до Тел Авив, двете страни подписаха визово споразумение и работят по търговското споразумение. Израел също води преговори за споразумения за свободна търговия с Виетнам и Южна Корея.

Някои анализатори в Китай очакват тези връзки да станат по-силни заради търговската война между САЩ, която е основен производител на чипове и Китай.

"Поради търговската война сътрудничеството на Китай и Израел е по-близко, отколкото някога е било преди," казва Гу Венюн, главен анализатор в ICWise, консултантска компания за полупроводници в Шанхай.

"Израел разполага с технологията, а Китай има пазар - възможностите за сътрудничество са големи."

Еял Валдман, основател и главен изпълнителен директор на израелския производител на чипове Mellanox, заявява, че неговата компания печели от политиките на Китай.

"В Китай предпочитат да използват китайски силиций, а след това силиций от САЩ и само ако не разполагат с такъв, тогава силиций от САЩ, така че се възползваме от това", казва той. "Очакваме по-добър растеж в Китай."

Mellanox се съгласи тази седмица да бъде придобит от базирания в Калифорния производител на чипове Nvidia за почти 7 млрд. долара. Intel загуби наддаването с Nvidia. Ръсел Елвангер, главен изпълнителен директор на друг основен производител на чипове TowerJazz, заявява, че ръстът на компанията му в Китай "е много, много силен".