Алвидас Шустикас ще бъде новият генерален директор на MAXIMA GRUPĖ, която управлява ритейл веригата MAXIMA в Литва и ритейл вериги в Латвия, Естония, Полша и България, от 21 май. Той ще замести настоящия генерален директор на MAXIMA GRUPĖ Неринга Янавичиуте, която напуска Групата, съобщиха от компанията.

„Изминах дълъг и интересен път в компаниите на MAXIMA. Сега мога да обобщя, че компаниите в Групата работят стабилно, предвидените планове и проекти се реализират успешно. Мисля, че през последните няколко години успяхме да постигнем основните цели. Напускам поста си, оставяйки компанията в сигурни ръце“, каза Янавичиуте.

„Благодаря на Неринга Янавичиуте за дългогодишната й работа за MAXIMA GRUPĖ и свързаните компании и й желая успех за в бъдеще. Пред новия генерален директор стоят както нови, така и текущи задачи. Най-важните са да повиши конкурентоспособността на бизнеса, да укрепи позициите на чуждестранните пазари и да продължи да въвежда съвременния модел за управление на бизнеса в цялата Група“, каза Раймонда Кижене, директор на „Vilniaus prekyba“, UAB, акционер на MAXIMA GRUPĖ.

През последните четири години новият генерален директор Алвидас Шустикас е ръководил компанията „Azeri Retail“, основана от австралийския инвестиционен фонд „Emsa Capital“, който управлява ритейл веригата Fresco в Азербайджан. Преди това в продължение на осем години е заемал различни ръководни позиции в ритейл веригата „RIMI Литва“ и още две години – в търговското предприятие „Ekovalda“.

Шустикас е завършил Бизнес мениджмънт във Вилнюския технически университет „Гедиминас“ и е бил стажант в Ahold Retail Academy в Холандия.

Промените се отнасят само за холдинговата компания, а компаниите на локално ниво продължават работата си по същия начин.

MAXIMA GRUPĖ е холдингова компания, основана през 2007 г., която контролира магазини за търговия на дребно в Литва, Латвия, Естония, Полша и България. Притежава 528 магазина от веригите MAXIMA X, MAXIMA XX, MAXIMA XXX, Aldik, и T-Market: 232 в Литва, 148 в Латвия, 74 в Естония, 48 в България и 26 в Полша. В Групата работят над 31 000 служители.