Акционерите на световно известния италиански производител на автомобилни гуми Pirelli избраха нов 15-членен Борд на директорите за периода до 2025 г., съобщават от компанията.

Шефът на китайския акционер в базираната в Италия компания - компанията Sinochem - Цзяо Цзян, става председател на Съвета на директорите на Pirelli.

Девет членове на Съвета на директорите са "независими". От списъка на мажоритарните акционери, представен от Marco Polo International Italy Srl и Camfin SpA, бордът включва още: Марко Трончети Провера, Андреа Казалучи, Айхуа Чен, Хайтао Джан, Чиан Чен, Алберто Браданини, Микеле Карпинели и др. От тях четирима представляват Camfin. Трима членове на Брда са номинирани от миноритарните акционери.

Изборът на Борда на директорите беше отложен за края на юли поради факта, че през март Sinochem, която притежава 37% дял в Pirelli, уведоми за желанието си да предоговори акционерното споразумение с Camfin (контролирана от инвестиционната компания Tronchetti Provera, притежава 14% от Pirelli).

Китайският акционер искаше да има право да назначава девет членове на борда вместо осем, а броят на членовете на борда на Camfin трябваше да бъде намален от четирима на трима.

Решението на Sinochem да промени споразуменията за управление с Camfin накара италианското правителство да се намеси съгласно правилата, предназначени да защитят стратегическите компании от чуждестранно влияние.

Първото заседание на новия Борд на директорите е насрочено за 3 август, като се предвижда да се обсъди управлението на компанията и кандидатурата за главен изпълнителен директор. В момента Марко Трончети Провера е главен изпълнителен директор и изпълнителен вицепрезидент на

Италия ограничи правата на акционерите от Китай в световно известната компания за автомобилни гуми Pirelli

Италия ограничи правата на акционерите от Китай в световно известната компания за автомобилни гуми Pirelli

Това е свързано с националната сигурност на Италия

.