Правителството на Великобритания е решено да се справи с огромните заплати на главните изпълнителни директори на компаниите в страната, като даде повече контрол в ръцете на акционерите и служителите им.

Премиерът Тереза Мей обмисля въвеждането на правила, според които корпорациите ще трябва да декларират разликата между заплащането на шефовете и останалата част от персонала. Освен това от кабинета предлагат акционерите да имат право на вето върху трудовите възнаграждения на висшите мениджъри.

Тези идеи в началото ще бъдат публикувани под формата на препоръки и няма да бъдат задължителни. Тяхната цел обаче е да предизвикат обществения интерес, като по-късно ще се премине и към законодателния процес.

Фокусът върху заплатите на изпълнителните директори беше поставен заради продължаващия растеж на разликата между доходите на ръководството на фирмите и служителите, пише CNN Money.

Според статистиката главните изпълнителни директори на Острова вземат 131 пъти средната работна заплата на хората от персонала си. Това отчита скок на съотношението с 47 пъти от 1998 година насам.

Междувременно възнагражденията на шефовете на големите фирми на Лондонската борса са се увеличили четворно до средно 4,3 милиона паунда за по-малко от две десетилетия.