Президентът на Казахстан Касим Токаев освободи от длъжност председателя (управителя) на Националната банка на страната Галимжан Пирматов. Съответният указ вече е публикуван, пише "Комерсант". Мотиви за уволнението не се посочват. Пирматов заемаше поста от февруари 2022 година.

А ръководителят на администрацията на казахстанския президент Олжас Бектенов на заседание на сената внесе за разглеждане кандидатурата на Тимур Сюлейменов за поста ръководител на Националната банка. Преди това Сюлейменов е бил министър на народната икономика. "Тимур Сюлейменов беше и заместник-председател на Националната банка, така че познава добре функциите и дейността на финансовия регулатор", твърди Бектенов. Сенатът на Казахстан одобри кандидатурата на Тимур Сюлейменов за поста ръководител на Националната банка на Казахстан.

Прогнозата за ръста на БВП на Казахстан - доста по-висока от тази за ЕС

Прогнозата за ръста на БВП на Казахстан - доста по-висока от тази за ЕС

Предвижда се бюджетният дефицит да е под 3% от БВП

Само преди около седмица, на 25 август, финансовият регулатор взе решение да намали основния лихвен процент от 16,75% на 16,5%, на фона на намаляване на проинфлационните рискове. Това беше първото намаление на основните лихви в Казахстан от 2020 г. насам.

Според прогнозите на Националната банка на Казахстан, тази година инфлацията в страната ще бъде средно в рамките на 10-12%. Ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) за годината се очаква на ниво от 4,2-5,2%.

На фона на краткосрочния срив на руската рубла в средата на август, казахстанското тенге падна по-значително от другите световни валути. Една от основните причини за спада на курса на тенгето, е нежеланието на износителите да продават чуждестранна валута, след първоначалния спад на рублата. При това трябва да се има предвид, че от лятото на миналата година досега, курсът на тенгето е нараснал спрямо рублата с почти 90%.

В Казахстан депозитът в банка отново стана изгоден  - лихвите са най-високите от 25 години

Голямата азиатска страна, в която депозитът в банка отново стана изгоден - лихвите са най-високите от 25 години

Колко е средната лихва по депозити за граждани и фирми