Американският авиопревозвач United Airlines Holdings Inc. обяви плановете си за съкращаване на повече от 16 хиляди служители от следващия месец. Мярката е във връзка с рязък спад в търсенето на пътнически въздушен транспорт на фона на пандемията от коронавируса.

По този начин намаленията ще засегнат почти 17% от персонала на авиокомпанията (към края на 2019 г.). Това обаче е по-малко от обявеното през юли, когато United предупреди, че 36 000 души са застрашени от уволнение. През последните месеци хиляди служители доброволно се пенсионираха или удължиха отпуските си.

"Пандемията оказа по-голямо въздействие върху нас и продължи по-дълго, отколкото прогнозираха експертите. При толкова ниско търсене на пътувания United не може да продължи да работи с размер на персонала , който значително надвишава графика ни за полети", се казва в писмо до служителите на авиокомпаниите, информира телевизионния канал CNBC.

В момента Юнайтед изпраща известия за ползване на неплатени отпуски. Общо 16 370 служители ще попаднат под съкращенията, включително 6 920 стюардеси, 2 850 пилоти, 2 260 служители на летището и 2 0 60 души от обслужващия персонал.

Повечето от служителите ще напуснат компанията от 1 октомври - след края на програмата за държавна помощ, едно от условията на която беше запазването на работните места.

Миналата седмица най-голямата американска авиокомпания American Airlines Group Inc. обяви, че ще съкрати 19 хиляди служители от следващия месец.

Американските авиокомпании получиха 25 милиарда долара от федералното правителство за покриване на разходите за заплати на служителите си като част от мащабна програма за икономическа подкрепа, одобрена от правителството на САЩ през март тази година. Едно от условията за получаване на помощ беше, че авиокомпаниите запазват определен дял от маршрутите, което би гарантирало, че нито един град не е напълно лишен от въздушния транспорт. На компаниите също беше забранено да намаляват персонала или заплатите.

Помощта и съответно условията, свързани с нея, изтичат в края на септември. Както авиокомпаниите, така и синдикатите настояват за удължаване на програмата. Американският президент Доналд Тръмп заяви във вторник, че администрацията обмисля допълнителна подкрепа за авиационната индустрия, без да уточнява подробности, пише The Wall Street Journal.