Вигинтас Шапокас е новият изпълнителен директор на BILLA България, който пое управлението на компанията от 1 октомври. В Борда на директорите се завръща и Николай Петров, който ръководи BILLA Русия в последните години.

Вигинтас Шапокас има дълъг професионален опит в сферата на търговията с бързооборотни стоки. След дипломирането си в специалност "Политически науки и международни отношения" в Университета във Вилнюс през 2003 г., започва кариерата си в MAXIMA Grupe в Литва. В продължение на две десетилетия е част от висшия мениджмънт на компанията в различни страни и пазари. От тях, 6 години заема длъжността на изпълнителен директор в България. През 2018 г. той оглавява SuperSol Group - компания, класирана в топ 5 в търговията на дребно в Южна Испания, със 180 магазина и продажби в размер на 650 милиона евро.

Бордът на директорите на компанията се разширява с връщането на Николай Петров на позиция главен оперативен директор. В това свое качество, той ще отговаря за управлението на отдел "Продажби", "Спейс мениджмънт" и Технически отдел. Кариерата му в компанията стартира още през 2001 г., а до момента заема длъжността изпълнителен директор на BILLA Русия. Професионалният му път преминава още през позициите на директор "Продажби" в BILLA България и BILLA Русия, а в периода 2011-2015 г. отново е сред членовете на Борда на директорите в страната.

Николай Петров

Николай Петров

В управителния борд на компанията, която през настоящия месец отбелязва 21 години на българския пазар, са още Албена Георгиева - главен оперативен директор и Ваня Динева-Странджева - главен финансов директор. В качеството си на главен оперативен директор, Албена Георгиева ще продължи да отговаря за отделите "Управление на категориите", "Контрол на качеството", "Импорт мениджмънт", "Анализ на промоционалните активности" и "Собствени марки". Главният финансов директор на компанията от своя страна управлява дейностите на отделите "Счетоводство", "Контролинг", "Управление на недвижимата собственост", "Кеш мениджмънт", "Правен" отдел, ИТ и BILLA Сървиз.

Бордът на BILLA България, с подкрепата на целия екип, надхвърлящ 4500 души в страната, ще продължи своята работа в посока успешно развитие на търговската верига с най-голям брой филиали в страната, с благодарност и към постигнатото от Норберт Мисбрандт. Той бе начело на BILLA в последните повече от две години, а понастоящем ще поеме към нови професионални предизвикателства.