След като през миналия месец властите във Вашингтон обявиха строги ограничения за китайският телекомуникационен гигант Huawei, някои от големите технологични компании излязоха със забрани техните служители да поддържат служебни отношения с представители на азиатския производител.

Според Reuters Intel Corp, LG Uplus и специализираната в проучвания за пазара на смартфони фирма InterDigital Wireless са забранили на хората от техните екипи да обсъждат теми, свързани с нови технологии и технически стандарти с техните колеги от Huawei.

Qualcomm също са въвели строги изисквания за това как и за какво хора от техния екип могат да контактуват по служебни въпроси с такива от китайския лидер.

Подобна комуникация между специалисти от компании, които са в партньорски отношения, са рутинни.

Подобни разговори са част от служебните срещи между инженери от различните производители, като по време на тях се обсъждат различни технически стандарти, свързани с комуникационните технологии, включително и такива за 5G мрежи.

Въпреки че американските власти не са задължили технологичните компании да прекратят контакта си с Huawei, вече няколко американски и чуждестранни технологични лидери са въвели изисквания служителите им да ограничат някои форми на директна комуникация с колегите си.

Китай привика световни технологични гиганти заради Huawei

Китай привика световни технологични гиганти заради Huawei

Пекин натиска компаниите да не се съобразят със забраната на САЩ - или да се изправят пред "тежки последствия"