Ръководителят на Facebook Марк Зукърбърг трябва да се яви на изслушване пред британските депутати или рискува да бъде официално призован следващия път, щом стъпи на британска територия, съобщава Quartz.

Миналата седмица техническият директор на Facebook Марк Шрьопфър беше изслушан в Обединеното кралство относно скандала с Cambridge Analytica. Той беше подложен на безмилостен разпит от британските депутати, които бяха значително по-добре информирани от колегите им в Конгреса на САЩ.

Зукърбърг: Facebook не е монопол и не продава лични данни

Зукърбърг: Facebook не е монопол и не продава лични данни

Компанията ежедневно се бори с фалшивите новини, пропагандата и троловете

Председателят на парламентарната комисия по цифрови технологии, култура, медии и спорт Деймиън Колинс изпрати официално писмо до Facebook, в което твърди, че в показанията на Шрьопфър "липсват много от важните подробности, от които се нуждаем".

"Заслужава да се отбележи, че докато г-н Зукърбърг обикновено не попада под юрисдикцията на парламента на Обединеното кралство, той ще го направи следващия път, когато влезе в страната", предупреждава Колинс.

Към писмото е приложен списък с 40 въпроса, на които Шрьопфър не отговори. Зукърбърг трябва да изпрати своя отговор до 11 май. Ако откаже, ще му се наложи да избягва минаването през летище Хийтроу или ваканции за Бахамите в обозримо бъдеще.