От хилядолетия изчезналите вече мамути лежаха необезпокоявани във вечно заледения регион Якутия в Русия. Това обаче е на път да се промени, след като изведнъж те се превърнаха в източник на богатство, а местното управление усилено търси начин също да получи част от печалбата, пише Reuters.

Основното търсене на бивните на мамутите идва от Азия, където е популярно правенето на дрънкулки и бижута от тях. В региона се смята, че това е "етична алтернатива" пред слонските бивни. И дори бившата първа дама на САЩ - Мишел Обама, има такива в колекцията си.

Якутия - огромен и слабо населен регион, е покрит през по-голямата част от годината със сняг и лед. Той е познат най-вече с мините за диаманти и злато. Но е и източник на около 90% от мамутските бивни. Само за 2016 г. в региона са събрани около 80 тона, казва зам.-министърът по индустрията и геологията на Якутия Никита Шепельов.

Законодателството забранява копаенето за замръзнали мамути, но всеки, който си купи лиценз - разрешението за пет години струва 7 500 рубли или около 131.49 долара, може да събира останките, които са на повърхността.

В някои случаи местните се ограничават само до тази възможност, като чакат по-високите температури през пролетта да размразят земята. Много от останалите, които са превърнали това в бизнес, обаче забързват процеса, като използват мощни помпи, с които разпиляват почвата. Практиката, разбира се, е забранена, но и контролът е слаб, тъй като държавните инспектори не могат да наблюдават постоянно отдалечените региони.

Парче от пая иска и местното правителство, като промени данъчните закони, така че мамутските бивни да се таксуват по същия начин, както и златото и диамантите.

В Якутия килограм от необработените бивни струва около и над 430 долара - в зависимост от размера на бивната и колко добре е запазена. Вече полираните бивни обаче вървят за стотици хиляди долари, твърдят запознати пред Reuters.