Добре дошли с 14 години напред в бъдещето или през 2030 година! Времето, когато няма да притежаваме нищо - нито собствен дом, нито собствена кола или дори дрехи... и ще живеем по-щастливо от всякога.

Как се е случило това? Много лесно - всичко, което преди се е възприемало като продукт, днес е под формата на услуга. Хората получават достъп до транспорт, подслон, храна и всичко необходимо за нормалното им ежедневие. Едно по едно тези неща са се превърнали в безплатни и заради това не е необходимо да ги притежаваме.

Първо комуникациите да станали напълно дигитални и следователно - безплатни за всички. Същото се е случило с енергията, защото се използват само възобновяеми източници.

Транспортът вече е много по-евтин. Няма смисъл да притежаваме собствени автомобили, защото можем да си поръчаме за секунди безпилотно такси или дори летящо такова, което да ни откара за нула време.

Хората през 2030 година вече разчитат на по-организирани и координирани начини за извършване на публичен транспорт. А той от своя страна вече е по-достъпен, по-бърз и удобен.

Какво можем да кажем за жилищата? Вече не е необходимо да плащаме наеми, защото и други хора могат да използват свободното място у дома, когато им е необходимо. Например, всекидневната ми е използвана за провеждането на бизнес срещи, когато не съм вкъщи.

Освен това направихме пробив в циркулярната икономика. Щом продуктите вече са се превърнали в услуги, никой няма интерес нещата да са с кратък живот. Заради това всичко е така създадено, че да се използва дълго време, да може да се поправя лесно и да се рециклира.

Проблемите с околната среда вече са минало, откакто използваме единствено чиста енергия и био методи за производство. В градовете има много зелени площи, засадени с растения и дървета.

Публикацията е част от текст на датския депутат Ида Оукън и оригиналът е публикуван в сайта на Световния икономически форум.