Какво означава да имаш малък бизнес, който да изгуби поръчки за 300 000 британски паунда или за 405 000 долара само за една седмица Карън Уулвън знае отговорът на този въпрос.

Тя е един от представителите на малките фирми във Великобритания, които се оказаха сред най-тежко засегнатите от пандемията. Преди коронавируса, Карън е управлявала успешен магазин за цветя в Югоизточен Лондон, като 60% от приходите ѝ са идвали от поръчки за сватби и корпоративни събития, разказват в репортаж от Bloomberg.

Нейните творения от цветя украсяват около 200 официални събития и вечери всяка година. За настоящата 2020 година тя има планирани и резервирани 32 сватби, а календарът ѝ се оказва пълен до края на септември.

И всичко това остава така до 22 март, когато Италия затваря границите си. А това е проблем за бизнеса на Карън Уулвън, която внася част от цветята, които продава. Тя обаче признава, че към този момент по-голямото ѝ притеснение е затварянето да не последва и във Великобритания, а това да спре изцяло източникът ѝ на приходи.

Само седмица по-късно всичките корпоративни клиенти отменят поръчките си за 2020 година. "Младоженците също започнаха да изпадат в паника и да отменят или да местят датите за сватбите си", разказва тя. Регулярните ѝ клиенти, като ресторанти, офиси и барове, за които прави седмични доставки, също започват да отказват поръчките си.

Карън си спомня, че към този момент спира да отговаря на телефона си, защото се страхува, че ще получи поредната порция лоши новини. При първото затваряне тя остава с пресни цветя за 2000 паунда. Продажбите на дребно, които допреди това носят най-малко приходи за нея, се превръщат в последната ѝ надежда. Част от тях тя успява да разпродаде, а останалите - подарява.

Все пак тя успява да оцелее на фона на много компании, които не успяват да преживеят кризата. Според официални дати на PwC само през първата половина на 2020 година във Великобритания спират да работят 1800 малки независими фирми в търговията. А 6000 магазина затварят врати завинаги.

Когато през ноември идва второто блокиране на Острова Уулвън вече има план за действие. Месарският магазин до нея, който може да остане отворен, защото продава храни, започва да продава и от нейните цветя, поставени на витрината им. Едно от кафенетата, с които работи по-рано, започва да продава растения в саксия от нейния магазин. А самата тя, заедно с малкия си екип, започва да изпълнява поръчки онлайн.

"Нямах друг избор, бизнесът ми трябваше да продължи да работи", обяснява тя и обобщава: "Успяхме да изградим добри отношения с останалите фирми наоколо и така започнахме да им даваме част от приходите си срещу техните услуги", Карън Уулвън.