Дипломата повишава шансовете ви да получите мечтаната от вас работа, но не е достатъчна в свят на жестока конкуренция за най-добрите работни позиции или в най-желаните за работа компании.

Главният изпълнителен директор на Microsoft - Сатя Надела, разкри кои са трите качества, които правят големия лидер. Разбира се, това от неговата уста, трябва да се взема насериозно, защото самият той е имал достатъчно време, за да осъзнае какво се изисква, за да бъдеш велик лидер.

Говорейки на Mobile World Congress (MWC) в Барселона през тази година, Надела обясни как е свел възприятията си за добро лидерство до три области.

Според Надела, всеки лидер, включително и той, трябва да се усъвършенства всеки ден. Нещо, което е изключително трудно и изисква сериозни усилия и жертви.

Ето трите черти, които Надела търси в лидерите:

1) Осигуряване на яснота

Във време на криза или хаос, хората, които често се търсят, са тези, които могат да предложат яснота и да спомогнат за облекчаване на трудна ситуация.

"Лидерите имат тази невероятна способност да внесат яснота в ситуация, в която никой не може", каза той по време на разговор в понеделник.

"Не можете да се наречете лидер, като влезете в ситуация, която по природа е несигурна, двусмислена - и създавате объркване", заяви той в Барселона, добавяйки, че "за да бъдеш лидер, трябва да създадеш яснота, в среда, в която никой друг не може".

В миналото Надела е подчертавал, че това е и "най-важния атрибут", който трябва да има всеки вид лидер, но често може да бъде подценяван.

2) Генериране на енергия

Въпреки че предлагането на прецизност и яснота е изключително полезно по време на несигурност, това не е единственият атрибут, който лидерът трябва да въплъщава.

За главния изпълнителен директор на Microsoft притежаването на истинска страст и ентусиазъм за това, което прави, е от изключително важно, за да може да се предава и да се притежават лидерски качества.

"Лидерите създават енергия", заяви в понеделник Надела, добавяйки, че ако някой дойде при вас и каже: "Велик съм, моят екип е страхотен, всички останали около мен не струват." Този човек не е лидер, според Недела.

"Трябва да създавате енергия навсякъде около вас", каза Надела, като се опира на коментарите, които направи през миналата година в Чикаго, където обясни, че "за да си най-добрия евангелист, трябва да имаш последователи около теб".

3) Водите към успех във всякаква ситуация

И накрая, успехът не се случва за една нощ. И дори когато станете успешни, вие най-вероятно ще се изправите пред няколко препятствия по пътя си - затова имайте това предвид.

"Последното изисквани към лидерите е че трябва да водят успех по път изпълнен с невидими препятствия. Не може да се каже - чакам идеалния момент и пълно подреждане на звездите, за да видите пътя. Това не е лидерство", допълни още Надела.

И това са някои ключови аспекти, които Microsoft взема предвид, когато разглежда кандидатите за работа. В софтуерния гигант Microsoft, служителите се насърчават да преследват своята страст и да приемат своите собствени идентичности.

За всички потенциални кандидати в Microsoft, компанията твърди, че търси хора, които имат "силно желание за учене, интелигентност, страст към технологиите, желание да работят упорито, солидни умения, предприемачески дух и желание да бъдат най-добрите."

В крайна сметка е разбираемо, ако не успеете да достигнете най-добра форма по трите елемента за успешно лидерство. Важно е обаче, да се учите от грешките си и да продължавате да опитвате, заключи още Надела.

Не само Надела обаче има завишени критерий при търсенето на таланти. Ако искате да работите за друг глобален лидер - Apple, то ето какви са изискванията на изпълнителния директор на компанията Тим Кук:

  1. Брилянтност

"Търсим безкрайно умни хора", коментира Кук в специално интервю. "Да си умен обаче вече не е достатъчно. Трябва да си дяволски умен", коментира Кук. Ето защо Кук търси още...

  1. Мотивация

"Освен да са умни, хората които търсим трябва да са мотивирани. Това е качеството да се придържаш към плана и да си способен да преодоляваш пречки по пътя", смята още изпълнителният директор.

  1. Безкрайна любознателност

"Търсим любознателни и любопитни хора, защото в много случаи човек не знае какво трябва да направи, но ако е достатъчно любопитен ще започне да търси начини".

  1. Екипна работа

"Търсим хора, които могат да работят в екип, защото никой - дори някой, който има S на гърдите си, не може да прави всичко сам. Така, че търсим хора способни да работят в екип с други експерти, за постигане на целите им", допълва Кук.

  1. Идеализъм

"Търсим хора, които не приемат статуквото. Хора, които не са удовлетворени от начина по който стоят нещата. Които наистина искат да променят нещо в света и правят всичко възможно, за да постигнат това", заключава Кук.

Ако искате да работите за Facebook...

За да стигнете до заветната мечта обаче, най-вероятно ще трябва да преминете през тежка процедура за "пресяване на многобройните кандидати".

По пътя към това, да работите за един от най-желаните работодатели в света, неизменно ще трябва да отговорите на един въпрос, задаван на всички кандидати за работа. И той звучи така - "В най-добрия си ден на работа, денят в който се прибирате и си мислите, че имате най-добрата работа в света. Какво сте направили през този ден?"

Целта е да се види, дали се вписвате в корпоративната мисия на компанията - а именно "да давате възможност на хората да споделят и да правят света по-отворен и свързан".

Всъщност, петте най-ценени от компанията качества са следните:

  1. Трябва да сте смел и склонен към поемане на рискове.
  1. Да искате да оставете следа след себе си и да промените света.
  1. Трябва да сте склонен да се движите бързо и да не се страхувате от грешки.
  1. Да сте отворен и склонен към прозрачност в действията си.
  1. И на последно място, трябва да се стремите към повишаване на социалната стойност.