Всички ние вярваме, че трябва да се учим от историята, но изглежда не прилагаме този принцип в живота си. Що се отнася до десетките и дори стотиците терористични атаки през последните над 2 десетилетия, определено не сме се поучили от грешките си.

През 1993 година Рамзи Юсуф взривява кола бомба в гаража под Световния търговски център в Ню Йорк и отнема живота на 6 души и ранявайки още над 1000. Той прави това, след като успява да влезе в САЩ с помощта на откраднат паспорт на иракчански гражданин.

Повече от 10 години по-късно Алън Джей Хоровиц избягва от САЩ след 13 години в затвора, излежаващ присъда за сексуално насилие над деца. Години по-късно той е хванат в Индия, където е успял да пристигне благодарение на откраднат британски паспорт.

"Днес отново престъпници и терористи разчитат на откраднати или загубени чужди документи. И дори сега, когато знаем колко опасни могат да бъдат тези документи, когато попаднат в грешни ръце, все още не се прави достатъчно", коментира експертът от Интерпол Юрген Сток.

"В наши дни, когато пътуваш, трябва да изхвърлиш течностите, да махнеш колана и обувките си и да минеш през скенер. И летищата са строго охранявани", допълва той.

Сток предупреждава, че в системата обаче има сериозна дупка. Въпреки че през 2002 година Интерпол създава платформата Global Respository of Stolen and Lost Travel Documents, където се съхранява информация за откраднати и изгубени документи на хора от цял свят, все още на много от големите летища в света тази опция не се използва.