Сателитни снимки, направени от NASA, показват драматичен спад на замърсяването на въздуха над Китай. Причината - огромна част от индустрията на втората световна икономика прекрати дейността си заради епидемията на коронавирус. Силно засегнат е и туризма, пише The Independent.

Американската космическа агенция заяви, че промяната е ако не изцяло, то поне отчасти свързана с икономическото забавяне, причинено от усилията за овладяване на вируса.

Снимка 469611

Източник: NASA

Картите на NASA показват как нивата на азотен диоксид - токсичен газ, който се отделя от превозни средства, електроцентрали и фабрики - са силно спаднали след масовата карантина.

По-рано учените заявиха, че коронавирусът е премахнал поне една четвърт от вредните емисии в Китай само за две седмици, към средата на февруари.

Затварянето на промишлени предприятия и алармирането хората да останат по домовете си доведе до рязко спадане на изгарянето на изкопаеми горива, което е и основната причина за климатичните промени в най-големия световен производител на парникови газове.

В Китай, където през декември миналата година започна епидемията, са регистрирани близо 80 000 случая на коронавирус. От заразата досега са загинали близо 2 900 души.

Дронове, автономни коли и суперкомпютри. Коронавирусът става тест за китайската технологична индустрия

Дронове, автономни коли и суперкомпютри. Коронавирусът става тест за китайската технологична индустрия

Гигантите помагат, както могат

Картите на NASA сравняват нивата на замърсяване между първите три седмици на годината и периода между 10-и и 25-и февруари.

Учените от космическата агенция обясняват, че спадът в замърсяването е очевиден. Първоначално това е започнало да се забелязва в близост до Ухан, където избухна огнището. Впоследствие "чистата вълна" е започнала да се разпространява в цялата страна.

Снимка 469613

Източник: NASA

"За първи път видях такова драматично намаление върху толкова широка зона за конкретно събитие", каза Фей Лю, изследовател на качеството на въздуха в Центъра за космически полети NASA.

По думите на служителя на космическата агенция спад в нивата на замърсяване се е наблюдавал и по време на икономическата рецесия през 2008 година. Тогава обаче спадът е бил по-постепенен, а не толкова рязък и в по-малко размери.

Greenpeace: Замърсяването на въздуха струва по $8 милиарда на ден

Greenpeace: Замърсяването на въздуха струва по $8 милиарда на ден

Кои държави ще бъдат най-засегнати?