Замърсяването на въздуха от изгаряне на изкопаеми горива генерира икономически загуби за 8 милиарда долара на ден. Това показва доклад на Greenpeace.

Годишно това се равнява на около 3,3% от глобалния брутен вътрешен продукт, или 2,9 трилиона долара.

Китай, САЩ и Индия понасят най-високите икономически разходи от увеличаващо се замърсяване - съответно 900 милиарда долара, 600 милиарда долара и 150 милиарда долара годишно.

Замърсяването на въздуха продължава да вреди на милиарди хора ежедневно, въпреки усилията на някои страни и компании, които настояват за разширяване на използването на възобновяема енергия и по-чисти горива.

Невиждан спад на използването на въглищни централи през 2019

Невиждан спад на използването на въглищни централи през 2019

Намалението се дължи от една страна на по-малкото използване на такава електроенергия заради намаляващия икономически растеж в Азия, както и заради общия възход на алтернативите

Изгарянето на въглища, нефт и газ причинява проблеми със здравето, което потенциално води до 4,5 милиона преждевременни смъртни случаи по света всяка година. Според доклада 40 000 деца умират всяка година, преди да навършат 5-годишна възраст поради излагане на фини прахови частици.

За да се избегне най-лошото въздействие от изменението на климата, е необходимо постепенно премахване на съществуващата инфраструктура за въглища, нефт и газ и преминаване към възобновяема енергия, казват още от Greenpeace.

При липса на усилия за ограничаване на емисиите на парникови газове, земята до 2050 година може да се затопли с още 2 градуса по Целзий, намалявайки световния БВП с от 2,5% до 7,5%, се казва в доклад на Oxford Economics от ноември миналата година.

Финансовите разходи за справяне с мръсния въздух са главно резултат от респираторни и незаразни болести, както и икономическа оценка на годините на живот, загубени вследствие на преждевременна смърт. От екоорганизацията отчитат и че смъртта на деца и млади хора в световен мащаб води до икономически разход поради загуба на принос към обществото и икономиката.

През 2019 година около 91% от световното население е живяло на места, където нивата на замърсяване на въздуха надвишават указанията, определени от Световната здравна организация, показва още докладът.

Възобновяемите източници на енергия скоро ще вземат короната на въглищата в най-голямата икономика

Възобновяемите източници на енергия скоро ще вземат короната на въглищата в най-голямата икономика

Следващата цел - системи за дългосрочно съхранение на електроенергия

Междувременно данни от изследване на WWF сочат, че загубата на дива природа заради климатичните промени ще струва около 500 милиарда годишно на световната икономика до 2050 година.

Анализът изчислява икономическата цена от загубата на биоразнообразие в 140 държави до 2050 година. Според учените, ако не бъде сложен край на неустойчивите бизнес практики, най-потърпевша ще бъде икономиката на САЩ. Прогнозите сочат, че първата световна икономика ще губи всяка година по 83 милиарда долара.

Сериозни щети ще отчетат също Япония и Великобритания - съответно 80 и 21 милиарда долара годишно. Според експертите до голяма степен икономическият спад ще се дължи на очакваните щети върху крайбрежната инфраструктура и земеделските площи вследствие на наводнения и ерозия на почвата.

Според доклада България също ще бъде засегната от климатичните промени - най-големи ще бъдат щетите върху река Дунав и българските гори.

Новата Желязна завеса между Източна и Западна Европа - замърсяването

Новата Желязна завеса между Източна и Западна Европа - замърсяването

На територията на Полша се намират 33 от най-замърсените градове на континента