Ако успехът беше лесен и предсказуем, нямаше да търсим съвети как да го постигнем. Понякога е добре вместо да изучаваме какво работи за другите, да следваме и да обръщаме внимание на навиците, които възпрепятстват хората да постигнат целите си.

Писателят Дариус Фору и изданието Medium представят 10 от най-честите бариери, които понякога сами налагаме на себе си. Ако се сблъскате с някои от тях, използвайте ги като сигнал за преоценка, размисъл и нужда от промяна.

1. Говорят напразно

"Тренирам за маратон", "Стартирам бизнес", всъщност по-добре от това да обявите нещо в социалните медии е да го направите. В своя беседа за TED от 2010 г. предприемачът Дерек Сивърс твърди, че споделянето на вашите планове може да бъде контрапродуктивно, а не мотивиращо. Хората често ще ви аплодират за това, че заявявате мнението си и понякога това може да попречи на волята ви за действителното изпълнение на плановете.

10 навика, свързани със смартфона, които пречат на вашия успех

10 навика, свързани със смартфона, които пречат на вашия успех

Те намалят продуктивността и отнемат много време

2. Прекарват времето си с грешните хора

Хората в обкръжението ви могат да ви насърчат да бъдете най-добрата версия на себе си, но може да стане и обратното. Имате ли за цел да живеете по по-здравословен начин например? В такъв случай е добре да общувате с хора, които ще ви насърчат да направите тези промени в живота си. Искате да се провалите напълно в тази цел? Прекарвайте време с тези, които харесват лошите си навици. Всеки черпи от енергията на другия.

3. Винаги се фокусират върху негативното

Винаги може да се съсредоточите върху положителното, без да е нужно да се преструвате, че животът е лесен. Може да имате реалистична перспектива без да посочвате лошото във всичко, което виждате. Всички познаваме хора, които се оплакват за всевъзможни неща. Да имате лош ден е нормално, всеки става раздразнителен в определени моменти. Но ако в повечето случай сте негативно настроени, такъв ще бъде и животът ви.

Навиците на милионерите и най-пренебрегвания от тях

Навиците на милионерите и най-пренебрегвания от тях

Кои са те?

4. Постоянно отлагат нещата за после

Дариус дава пример с времето, когато е бил студент. Веднъж той пита професора си дали ще удължи срока за предаване на есето. Неговият отговорил е бил: "Ще се радвам да ти удължа срока с 1 седмица. Но ще те попитам - ще бъде ли то по-добро, ако го направя?" Съответно и двамата знаят, че отговорът е "не". Затова забавяйте нещата, само когато ще свършите по-добра работа с това допълнително време. Направете го сега или го направете по-късно, но по по-добър начин.

5. Не са добри слушатели

Това, че сте добър слушател, може да ви насочи в правилната посока, но и в дългосрочен план ще ви помага да поддържате близки, ценни взаимоотношения. Питайте, слушайте, показвайте загриженост.

6. Отдават се на мързелуването

Всички имаме моменти, в които просто се изкушаваме да отменим всичките си планове. Понякога усилието да напуснете дома си може да ви се струва огромно, дори и когато става въпрос за нещо "забавно". Но новите преживявания са тези, които правят живота истински красив. Отдавайки се на мързела, не участвате пълноценно в живота си.

7. Не са достатъчно любопитни

Днес достъпът до информация е по-лесен от всякога. Естествено, има бариери, които ограничават това, което хората могат да правят, но тези, които се възползват от този достъп - които четат книги, задават въпроси, следват любопитството си - имат по-голяма сила да предвиждат и оформят бъдещето си. Трудно е да мечтаеш за нещо, с което всъщност дори не си запознат.

8. Лесно се отказват

"Най-сигурният път към успеха", казва веднъж Томас Едисън, "е просто да пробвате още един път." Важно е също да не се разсейвате, да можете да управлявате добре времето си и да бъдете добри към околните.

Няколко неща, от които да се откажете, ако искате да сте успешни

Няколко неща, от които да се откажете, ако искате да сте успешни

Част от тях може да предприемете още днес