Около два милиона българи (или 40% от пълнолетните ни сънародници) планират почивка това лято, показва проучване на изследователски център "Тренд" по поръчка на вестник "24 часа".

Приблизително 25 процента (35% са столицата) от тях смятат да изберат чужбина пред родното Черноморие, а водещите причини за лошото обслужване и места за настаняване, както и високите цени, става ясно от изследването.

Всеки трети от планиращите да почива в чужбина обаче посочва, че основната причина да избере да почива извън България, са по-качествените туристически услуги. Всеки пети пък намира по-добри ценови оферти от тези в България, се казва в него. Най-предпочитаните дестинации за българите, които искат да почиват в чужбина, са Гърция (58%) и Турция (18%).

Данните сочат още, че цели 55% от българите не планират никаква почивка тази година, като най-голям е делът им сред по-високите възрастови групи и хората, живеещи в села. 5% все още се колебаят.

Основната причина сред посочилите, че не планират да ходят на почивка това лято, е липсата на финансови възможности (70%), като тук се регистрира и динамика спрямо образователния статус - тези с висше образование и живеещи в столицата в по-малка степен изтъкват финансовия аргумент.

Една пета от българите, които не планират почивка това лято, декларират, че не са ходили на почивка през летния сезон от между 5 и 10 години. Висок е процентът и на тези, които декларират, че не са ходили на почивка през лятото повече от 20 години, като спрямо възрастовите разбивки, си личи, че това са в най-голяма степен хората над 70 години.

Сред деклариращите, че планират почивка на българското Черноморие, категоричен фаворит за 68% от тях е южната част, спрямо едва 19%, които предпочитат северното Черноморие. Тези данни се обясняват и с факта, че има по-голямо струпване на развита курортна база в южната част на Черноморието ни. Сред възрастовите групи се откроява динамика при тези на възраст между 60-69 години, като 36% от тях предпочитат северното Черноморие. Хипотезата за тези натрупвания е, че северните курорти предлагат повече спокойствие, което често е водещ мотив за избор сред по-възрастните българи.

Най-евтините летни дестинации в Европа

Най-евтините летни дестинации в Европа

Хубави плажове и ниски цени

63% от българите, от посочилите, че плануват почивка, декларират, че планират да почиват със семейството им. Малко повече от една четвърт, споделят, че ще отидат на почивка това лято с приятели.

38% от българите, планиращи да почиват това лято, са на мнение, че през последните години България става по-добро място за летен туризъм, а 19% са на мнение, че става по-лошо място. Близо една трета (27%) от българите, планиращи почивка това лято пък са на мнение, че няма промяна в условията за летен туризъм в България.

Близо половината от българите (46%), планиращи почивка това лято, са на мнение, че българските туристи, в сравнение с чуждестранните, не са еднакво обслужвани и не получават същото качество. 37% не споделят това мнение.